Linkovi

Srbija i RS ulažu napore da reše pitanje saradnje sa Haškim tribunalom


Premijeri Srbije i Republike Srpske Vojislav Koštiunica i Milorad Dodik ocenili na graničnom prelazu Rača da vlasti u Beogradu i Banjaluci ulažu napore da reše pitanje saradnje sa Haškim tribunalom.

Premijer Dodik izrazio je nadu da predstavnici međunarodne zajednice i Haškog tribunala uviđaju taj napor Republike Srpske, a Vojislav Koštunica je izjavio da je vlast u Srbiji do svih podataka o optuženima pred Haškim tribunalom dolzila sa izvesnim zakašnjenjem. Koštunica je naglasio da je Akcioni plan usaglašen i sa Hagom i sa Briselom i da je počeo da se primenjuje i da je saradnja sa Hagom za Srbiju veoma važna jer stavlja Srbiju u drugi položaj, pogotovu kada je reč o evropskim integracijama i pregovorima o Kosovu.

Premijer nije želeo da komentariše izjave o oružanoj odbrani Kosova u slučaju proglašenja nezavisnosti, već je podsetio da je u Skupštini Srbije postignut konsenzus o mandatu tima za pregovore o statusu Kosova u Beču. Izjavu vođe radikala Tomislava Nikolića da oružana odbrana Kosova treba da bude krajnje rešenje u slučaju proglašenja njegove nezavisnosti, potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović nazvao je demagoškom i ocenio da nema pravo da preti, niti da daje savete kako da se Srbija izbori sa posledicama Miloševićeve vlasti onaj ko je učestvovao u toj vlasti.


XS
SM
MD
LG