Linkovi

Predsednik Buš šalje državnu sekretarku Kondolizu Rajs nazad na Bliski istok


Predsednik Buš je izjavio da će se državni seketar Kondoliza Rajs vratiti na Bliski istok sa planovima o tome kako da snage UN razdvoje izraelske trupe i snage Hezbolaha koje su sukobljene na jugu Libana. Predsednik Buš je razgovarao danas u Vašingtonu sa britanskim premijerom Tonijem Blerom.

Američki predsednik kaže da se državni sekretar Rajs vraća na Bliski istok u nadi da se pruža mogućnost za ostvarenje trajnog mira i stabilnosti kako za Izrael tako i za Liban. Na zajedničkoj konferenciji za štampu, britanski premijer Toni Bler je izrazio podršku saopštenju predsednika Buša rekavši da će povratkom državnog sekretara Kondolize Rajs biti postavljena osnova za sastanak UN u ponedeljak na kojem će biti razmatrano eventualno upućivanje stabilizacionih snaga svetske organizacije u južni Liban.

“Ona će izložiti paket predloga kako bi od izrealske i libanske vlade dobila pristanak o onome šta treba da se desi da bi se zaustavila kriza.”

I britanski premijer i američki predsednik nalaze se pod sve intenzivnijim pritiskom svojih arapskih i evropskih saveznika da neodložno pozovu na prekid vatre izmedju izrealske vojske i snaga Hezbolaha. Predsednik Buš medjutim naglašava da je Bliski istok groblje sporazuma koji jednostavno nisu zaživeli te da je neophodno da se suzbije pravi uzrok nasilja kako bi se ostvarila trajna stabilnost.

“Mogli bismo da kažemo ”stvari su užasne, hajde da ih odmah rešimo nečim što neće trajati. Hajde samo da uklonimo užasne prizore sa TV ekrana.“ Ali time nećemo rešiti problem i sigurno nećemo pomoći libanskom narodu.”

Predsednik Buš je ponovo naglasio da Hezbolah and njegovi sponzori Iran i Sirija koriste nasilje da bi zaustavili mir i demokratiju u tom regionu. Ali njihovi napori neće uroditi plodom, tvrdi predsednik Buš:

“Naš je cilj trajni mir za koji je potrebno da jedna slobodna, demokratska i nezavisna libanska vlada bude u stanju da u potpunosti vlada na teritoriji svoje zemlje. Želimo da Liban bude oslobodjen od militantnih grupa i stranog mešanja.”

Britanski premijer Bler je rekao da će jedan od ciljeva snaga UN biti da pomognu vojsci Libana da od Hezbolaha preuzme kontrolu nad južnim delom zemlje odakle Hezbolah vrši napade na Izrael koji su i izazvali najnovije sukobe i odakle nastavlja da ispaljuje rakete na Izrael. Prema rečima premijera Blera, na kocki je mnogo više od budućnosti libanske demokratije. Radi se o borbi protiv terorističke strategije koja ima za cilj da isprovocira Izrael, mobilizuje esktremiste i stvori situaciju u kojoj čak i lideri umerenih stavova drže stranu teroristima.

“Nikada nećemo uspeti da se efikasno uhvatimo u koštac sa tom situacijom ako ne shvatimo da se radi o širem scenariju na Bliskom istoku u čijem okviru deluju reakcionarne i terorističke grupe sa namerom da zaustave ono što većina naroda u tom regionu želi, a to je progres ka demokratiji, slobodi, ljudskim pravima -- ono što i svi mi želimo.”

Britanski premijer je upozorio Iran i Siriju da se izlažu sve većoj konfrontaciji ukoliko ne obustave podršku Hezbolahu i da odluku o tome da li stanu ili nastave u tom pravcu ne mogu da zaobidju ni Damask ni Teheran.

XS
SM
MD
LG