Linkovi

Kako je njujorška bogatašica Bruk Astor dospela na prosjački štap?


Dnevnik «Dejli njuz» utvrdio je da je milionerka Bruk Astor po svemu sudeći jedna od pet miliona starih Amerikanaca koje godišnje postaju žrtve zlostavljanja, iza kojeg često stoje – njihovi najbliži.

Multi-milionerka Bruk Astor bila je jedna od najpoznatijih pripadnica njujorškog džet-seta. Udajom je ušla u jednu od najbogatijih porodica u Americi. Njen svekar, Džon Džejkob Astor IV, izgubio je život na Titaniku.

Bruk je postala proslavljeni filantrop – dajući milione dolara kao pomoć umetnicima, i ljudima koji su živeli u bedi...

Ali sada, njen unuk kaže da njegova slavna baka, koja ima 104 godine, i sama živi u bedi.

«Ona spava na kauču koji, kako piše u sudskim dokumentima, smrdi na pseću mokraću», priča Helen Piterson, novinarka Dejli Njuza.

Taj list prvi je objavio sadržinu dokumenta koji je sudu uputio unuk Bruk Astor, u kome tvrdi da je njegova baka prinudjena da nosi pocepane spavaćice koje medicinske sestre izvrću naopako jer su toliko iznošene.

Žena koja je nekada obedovala sa njujorškom elitom, sada navodno jede samo pire od graška i ovsenu kašu.

«Sestre su tražile novac da kupe čarape sa zadebljanjima na tabanima, da se ne bi klizala. Koliko mogu da koštaju takve čarape? Pet, deset dolara? Zahtev im je odbijen», kaže helen Piterson.

Ko je odgovoran za takvu bedu? Unuk krivi SVOG oca, Entonija Maršala, koji je jedini sin Bruk Astor, i kontroliše njenu imovinu od 45 miliona dolara. Sin nije želeo da komentariše slučaj rekavši Dejli Njuzu da «to treba ostaviti sudu».

Kada je zdravlje počelo da joj slabi, Bruk Astor, se poslednjih godina povukla iz javnog života, ali njena velikodušnost nije zaboravljena. života, ali njena velikodušnost nije zaboravljena. 1993. ona je razgovarala sa Barbarom Volters.

«Želela sam da sve što imam vratim gradu Njujorku, i vratila sam mu, praktično sve. Ostalo mi je još nešto malo novca za nove donacije, i da mogu da ostavim nešto svojim testamentom. Sve ovo je za mene bilo divno, divno iskustvo».

Stručnjaci za brigu o starima kažu da, iako se u ovom slučaju radi o slavnoj ličnosti – svi mi možemo da naučimo nešto iz njega.

Nacionalni centar za prevenciju zlostavljanja starih kaže da takve zloupotrebe najčešće počine članovi porodica starih ljudi. U više od 30% slučajeva, stare zlostavlja njihovo odraslo dete.

XS
SM
MD
LG