Linkovi

Obnovljeni sukobi kod separatističke gruzijske pokrajine Abhazije


Separatistička gruzijska pokrajina Abhazija jedna je od regija koje se često pominju u kontekstu rešavanja budućeg statusa Kosova. Jedno od pitanja koje se razmatra u medjunarodnim krugovima jeste da li bi davanje nezavisnosti srpskoj pokrajini bilo presedan, ili pak podstaklo separatističke težnje u drugim delovima Evrope, izmedju ostalog i u Abhaziji koja želi da se pripoji Rusiji. Upravo ove nedelje, dugogodišnje tenzije u tom regionu su značajno eskalirale, nakon što su gruzijske vlasti izvršile operaciju u klisuri Kodori, čiji je cilj, kako tvrde, smirivanje pobune lokalne milicije. No, vlasti Abhazije, kao i Rusija koja u regionu ima mirovne snage, smatraju da takvi upadi rizikuju da dovedu do prerastanja tenzija – u rat. Iz Moskve se javila dopisnik GA, Lisa Mekadams.

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili došao je na vlast delom i zahvaljujući obećanjima da će ponovo integrisati separatističke pokrajine Abhaziju i Južnu Osetiju u državni sistem Gruzije. Više od dve godine na dužnosti, on tek treba da ostvari to obećanje, ali neki kritičari njegovih ovonedeljnih poteza – kritičari u koje spada i nepriznati predsednik Abhazije, Sergej Bagapš - kažu da je to sada Sakašvilijeva namera.

U komentarima emitovanim na ruskoj televiziji, Bagapš upozorava da će, ako gruzijske grupe predju de-facto granicu, njegovi vojnici otvoriti vatru. U isto vreme, Bagapš poziva na mirovne razgovore sa Gruzijom.

Predsednik Sakašvili kaže da je jedina tema razgovora za koju je Gruzija zainteresovana pitanje koliko će duga biti zatvorska kazna za separatističkog lidera pošto položi oružje.

Ovako grub dijalog je prilično uobičajen na nemirnom Kavkazu, a tipičan je i za harizmatičnog gruzijskog lidera Sakašvilija. Pa ipak, takve izjave izazivaju veliku zabrinutost, posebno u Moskvi. Izveštaji da je Tbilisi počeo da mobiliše pripadnike gruzijskih rezervnih snaga nisu mnogo doprineli smirivanju situacije.

Razgovarajući sa novinarima nadomak Moskve, ruski ministar odbrane Sergej Ivanov je rekao da se situacija u klisuri Kodori, koja odvaja Abhaziju od Gruzije, «drastično pogoršava». On je ujedno obećao da će pripadnici ruskih mirovnih snaga - zaštititi mir.

Ruski mirovnjaci rasporedjeni su u regionu 1993. na zahtev tadašnjeg gruzijskog predsednika Eduarda Ševarnadzea, koji je nastojao da suzbije pobunu. Znatno kasnije, gruzijski zvaničnici počeli su da optužuju Rusiju da podržava separatističku administraciju Abhaza, i to je postalo jedno od spornih pitanja izmedju dve zemlje. Prošle nedelje, gruzijski parlament usvojio je rezoluciju kojom se poziva na povlačenje ruskih mirovnih snaga iz Abhazije i Južne Osetije. Očekivalo se da će gruzijski predsednik pokrenuti to pitanje za vreme zakazanih razgovora sa predsednikom Putinom. No, on je bez objašnjenja iznenada otkazao svoju posetu Moskvi.

U medjuvremenu, u najnovijim medijskim izveštajima citira se sadržaj pisanog saopštenja gruzijskog ministarstva spoljnih poslova, u kome se navodi da operacije u klisuri Kodori neće biti proširene na teritoriju koju kontrolišu separatističke vlasti Abhazije.

XS
SM
MD
LG