Linkovi

Predsednik SAD želi prekid borbi na Bliskom istoku, ali traži uspostavu istinskog mira u regionu


Predsednik Buš želi da se što pre prekinu borbe izmedju izrealskih snaga i paravojske Hezbolaha u Libanu ali, kako iz Bele kuće javlja novinar GA Pola Vulfson, američki predsednik upozorava da ne želi, kako je rekao, ”lažni mir.“

Džordž Buš je rekao da želi trajni mir u regionu, a ne primirje koje neće iskoreniti suštinski uzrok konflikta već samo omogućiti mali predah pre nego što se borbe nastave:

"Što se pre problem reši, to bolje. Ali, rešenje mora biti istinsko, ne lažno."

U razgovoru sa novinarima posle sastanka sa rumunskim predsednikom, Džordž Buš je rekao da mira neće biti ako se ne ukloni pretnja koju predstavlja Hezbolah. Američki predsednik je ukazao na vezu izmedju Hezbolaha i Irana:

"Hezbolah je napao Izrael. Ja znam da je Hazbolah povezan sa Iranom. Sada je trenutak da se svet suoči sa tom opasnošću."

Predsednik Buš je ponovo naglasio da je zabrinut zbog humanitarne krize u Libanu i posledica koje konflikt ima po libanski narod. Mada je ponovio apel Izraelu da u svojim operacijama bude krajne oprezan, predsednik Buš nije direktno kritikovao taktiku izraelske vojske.

"Teško nam je zbog pogibija i žao zbog destrukcije koja se dešava u Libanu. Tugujemo zbog gubitka nedužnih libanskih života. Apelovao sam da se s najvećim oprezom prilazi suočavanju sa Hezbolahom. Ali isto tako znam da ono što se uradi na dipmolatskom planu mora biti usmereno na suzbijanje uzroka problema -- a uzrok problema su terorističke aktivnosti."

Američki predsednik je izjavio da su u toku intenzivna diplomatska nastojanja da se zaustavi konflikt. Mada konferencija o Bliskom istoku, koja je u sredu održana u Rimu, nije urodila prekidom vatre, sve zemlje učesnice su pokazale rešenost da se konflikt zaustavi i krene napred -- rekao je predsednik Buš.

XS
SM
MD
LG