Linkovi

Pobednik Tur de Fransa pozitivan na doping testu!


Senzacionalni pobednik 103. Tur de Fransa, Amerikanac Flojd Lendis, bio je pozitivan na doping testu urađenom posle 17. etape čuvene biciklističke trke, saopštio je njegov tim "Fonak", čime su se obistinile tvrdnje danskog lista Ekstra Bladet, koji je u svom današnjem izdanju naveo da je novi šampion jedini bio pozitivan tokom ovogodišnjeg Tura. Švajcarski tim dobio je sinoć nalaz Medjunarodne biciklističke unije, koja je još ranije saopštila je da je jedan učesnik ovogodišnjeg Tour de Fransa pao na doping testu tokom trke.

Ono što doprinosi, da sumnja da je Lendis varao, izgleda opravdano - jeste činjenica da je Amerikanac u pomenutoj 17. etapi, posle koje mu je utvrđen povišeni nivo testosterona i epitestosterona u krvi, napravio jedan od najvećih podviga u istoriji biciklizma. Uspeo je da nadoknadi osam minuta zaostataka i sa 11. dođe na treće mesto u generalnom plasmanu.

Švajcarski tim je saopštio i da je Lendis već zatražio da se uradi i "B" uzorak, a ukoliko i on pokaže da je Amerikanac koristio nedozvoljena sredstva, "Fonak" će ga otpustiti. Sve u svemu, biciklizmu kao sportu predstoji još jedan težak udarac od koga će se vrlo teško oporaviti, s obzirom da su pred početak ovogodišnjeg Tura, takođe zbog sumnji na doping, odstranjeni Ivan Baso i Jan Urlih.

XS
SM
MD
LG