Linkovi

Izrael odlučio da ne pojačava intenzitet kopnenih operacija na jugu Libana


Izraelski vojni avioni bombardovali su jug Libana, dok je izraelska vlada donela odluku da ne intenzivira svoje kopnene operacije protiv Hezbolaha. Navodi se da je premijer svojim ministrima rekao da se izraelski ciljevi ostvaruju, nakon čega je dogovoren nastavak vazdušnih i ograničenih dejstava kopnenih trupa. Vlada je najavila i mobilizaciju više hiljada pripadnika rezervnog sastava izraelske armije.

Medjutim, zvaničnici kažu da je kabinet izraelskog premijera Ehuda Olmerta odlučio da pojača vazdušne napade, i da je mobilisao hiljade rezervista da bi se izraelske snage «obnovile» posle više od dve nedelje borbi.

Izraelski ministar odbrane Amir Perec izjavio je da se Izrael priprema za svaki mogući razvoj dogadjaja, i da neće dozvoliti Hezbolahu da nastavi da ugrožava izraelsku teritoriju. Perec je dodao da Izrael nema nameru da rat proširi na Siriju, koja pruža podršku Hezbolahu. U medjuvremenu, najmanje troje Libanaca danas je izgubilo život u izraelskim vazdušnim i artiljerijskim napadima.

Vlada Ehuda Olmerta zasijedala je dan nakon što su izraelske snage pretrpjele najteže gubitke otkako su prije više od dvije sedmice počeli sukobi. Devet vojnika je poginulo, a 25 ih je ranjeno u borbama za uporište Hezbolaha Bint Džbail.

Hezbolah je, takođe, nastavio da granatira sjever jevrejske države. Baražna raketna paljba na Kirjat Šemonu, uništila je jednu fabriku u tom gradu.

Italija je saopštila da Izrael nije odgovorio na poziv na uzdržanost koji mu je upućen sa jučerašnje medjunarodne konferencije u Rimu.

Italijanski šef diplomatije Masimo Dalema danas je u Rimu najavio da će u nedelju otputovati u Izrael na razgovore u cilju postizanja prekida vatre. I

talijanski premijer Romano Prodi takodje je kritikovao Izrael reakvši da ne bi trebalo da tumači neuspeh konferencije da zatraži hitan prekid vatre kao odobrenje novih izraelskih napada na Liban.

U međuvremenu, izraelski ministar pravde Haim Ramon saopštio je da je rismki međunarodni samit o krizi na Bliskom istoku, okončan bez zaključka o hitnoj uspostavi primirja, Izraelu indirektno dao zeleno svjetslo za nastavak ofanzive.

Brigadni general izraelske vojske Alon Fridman rekao je da će njegovim jedinicama biti potrebno nekoliko dana da onesposobe Hezbolah da granatira sjever Izraela. Hezbolah je, prema izraelskim vojnim izvorima, od 12. jula na Izrael ispalio hiljadu i 400 projektila.

Evakuacija Amerikanaca u petak

Zvaničnici američke ambasade u Bejrutu saopštili su da će Amerikanci koji se i dalje nalaze u Libanu moći da se u petak evakuišu brodom čiji polazak ranije nije bio objavljen.

Ambasada je pozvala sve preostale američke državljane da «hitno krenu» ka centru Dbaje u Bejrutu, i ukrcaju se na brod «Kraljica Orijenta» koji će ih prevesti za Kipar.

Zvaničnici su bili saopštili da je jučerašnje putovanje «Kraljice Orijenta» bilo poslednja evakuacija Amerikanaca, ali su u medjuvremenu uvideli da na jugu Libana još ima američkih gradjana zatečenih u sukobu.

U saopštenju ambasade navodi se da posle sutrašnje, više neće biti evakuacija tim brodom.

Nastavlja se izraelska ofanziva u Pojasu Gaze

Izrael nastavlja i vojnu ofanzivu protiv palestinskih ekstremista u pojasu Gaze, nastojeći da oslobodi zarobljenog izraelskog vojnika i zaustavi raketne napade na jevrejsku državu.

Palestinski predsednik Mahmud Abas danas je u Rimu, posle susreta sa italijanskim premijerom Romanom Prodijem, izjavio da bi oslobadjanje otetog vojnika moglo da «uskoro usledi» ali nije naveo više detalja. «Napori koji se trenutno ulažu navode nas da verujemo da je rešenje na pomolu» - izjavio je Abas.

Medjutim, palestinski pregovarač Saeb Erekat smatra da su predsednikovi komentari «preuranjeni». On je dodao da je izraelski vojnik živ, a da su pregovori o njegovom oslobadjanju u toku. No, portparol oružanog krila Hamasa danas je saopštio da se «ništa nije promenilo u slučaju izraelskog vojnika».

Palestinski lekari, za to vreme, navode da je troje palestinskih civila danas poginulo od izraelske vatre u Gazi, a da je medju žrtvama i jedna 75-godišnja žena.

XS
SM
MD
LG