Linkovi

Svetska banka ulaže sve veće napore da se izbori sa korupcijom


Pol Vulfovic je postao predsednik Svetske banke u martu 2005. kada je borbu protiv korupcije postavio za prioritet. () Vulfovic kaže da je to najveća pojedinačna prepreka za razvoj. On je susprendovao ili odložio kredite Čadu, Bangladešu i Indiji, gde su otkrivene korupcionaške aktivnosti. Vulfovic je bio jedan od arhitekata iračkog rata, kao zamenik američkog sekretara za odbranu. Sada vodi sasvim drugačiji rat, kao naručilac dalekosežne studije o poslediama korupcije.

«Već i samo pominjanje reči korupcija stiže u novinske naslove, ali ono čime se mi u Svetskoj banci bavimo jeste promovisanje dobrog upravljanja i odgovornosti», kaže Vulfovic.

Nije uvek bilo tako. Banka je bila optužena da je tokom 1990-ih zatvarala oči pred korupcijom. Pozajmila je milijarde dolara korumpiranoj vladi Mobutua Sesea Sekoa u tadašnjem Zairu. Zalaganje banke za privatizaciju državnih kompanija u Mozambiku je dovedeno u vezu sa finansijskim skandalom koji je kulminirao ubistvima jednog uglednog novinara i jednog bankarskog kontrolora 2000. Profesor ekonomije, Džo Henlon, kaže da Svetska banka snosi veliki deo krivice za finansijsku krizu u Mozambiku.

«Kada je Svetska banka primorala lokalne banke da privatizovanim kompanijama daju kredite za koje su lokalne banke tvrdile da nikada neće biti vraćeni, Svetska banka im je poručila da bez obzira na to, želi da se ti krediti daju, da bi se podržala privatizacija», objašnjava Henlon.

Mozambik, kao i većina ostalih afričkih zemalja, ima velike probleme sa korupcijom koje još više podstiču jednopartijski sistem, nepostojanje kontrole i ravnoteže u okviru vlasti, ograničena vladavina zakona i povezanost korupcije i organizovanog kriminala.

Pol Vulfovic se upravo vratio iz inspekcije jednog projekta u Africi. I dalje je usredsređen na korupciju.

«Mislim da ljudi, kada kažu da postoji velika razlika između ekonomskog i političkog razvoja, gube uz vida stvari kao što je činjenica da slobodna štampa obezbeđuje nad korupcijom kontrolu, koje nema tamo gde je štampa zauzdana i kontrolisana», kaže Vulfovic.

Kritičari opet kažu da njegova antikorupcijska kampanja ne seže dovoljno daleko. Organizacije za zaštitu životne sredine, za ljudska prava i levičarske političke organizacije, traže da se korporacijama povezanim sa korupcijom zabrani učestvovanje u projektima Svetske banke. One tvrde da su na primer naftovod Čad – Kamerun i slični poduhvati i dalje prožeti korupcijom.

Ipak, ima i onih koji Svetskoj banci odaju priznanje što se založila za kampanju dobrog upravljanja. Vulfovic kaže da je banka odlučna da njen novac stigne do siromašnih i ne završi u pogrešnim džepovima.

XS
SM
MD
LG