Linkovi

Vizner u Prištini pozvao na fleksibilnost pregovaračkog tima


Specijalni američki izaslanik za pregovore o statusu Kosova, Frenk Vizner, u Prištini je imao niz susreta sa lokalnim funkcionerima. Vizner je, kako javlja Vesna Bojičić, na Kosovo došao sa jasnom porukom da vremenski rok za definisanje budućeg statusa mora da se poštuje.

Nakon što je sa premijerom Agimom Čekuom i predstavnicima kosovskog pregovaračkog tima razmenio mišljenja o predstojećim razgovorima o tehničkim pitanjima,Vizner je pred okupljenim novinarima ocenio “vrlo uspešnim protekle razgovore na najvišem nivou u Beču", uz konstataciju da je to "istorijski momenat za Kosovo”. “Kosovska strana nastupila je vrlo iskreno, ono što od njih tražim jeste da pokazu više fleksibilnosti u predstojećim pregovorima", precizirao je Vizner ističući da je “pred pregovaračkim timovima još mnogo otvorenih pitanja koja se mogu rešiti samo priblžavanjem stavova strana u pregovorima”.

Po njegovim recima “vlada SAD-a i glavni pregovarač Marti Ahtisari i dalje insistiraju da se status Kosova definise do kraja ove godine te da pitanja poput decentralizacije, zaštite kulturne bastine, ekonomije i manjina predstavljaju deo paketa koji se zove novi politički status Kosova”.

On je izrazio nadu da će timovi nastaviti razgovore ”sa većom posvećenošću i da će na delu pokazati da su ojačali medjusobno poverenje”.

XS
SM
MD
LG