Linkovi

Rusi bi da Crna Gora odustane od članstva u NATO


Glavni savjetnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Jurij Bičkov kazao je da ga čudi namjera Crne Gore da stupi u NATO jer bi to ograničilo njen suverenitet, a mnoga prioritetna spoljnopolitička pitanja umjesto u Podgorici bila bi rješavana u Briselu i Vašingtonu. Izjava Bičkova izazvala je brojne reakcije u Podgorici

”Ulazak u NATO bi ograničio crnogorski suverenitet koji je s takvim trudom tek dobijen. Ima li onda smisla što ste umakli od starateljstva Beograda? A i od koga Crna Gora ima da se zaklanja NATO-kišobranom?”, upitao se Bičkov u listu Vijesti.

On smatra da Crna Gora ima jedinstvenu alternativu, jer ako u novi ustav,
unese član o neutralnom statusu Crne Gore, to bi je zaista učinilo samostalnim, uticajnim subjektom svjetske politike. Bičkov je kazao da nema osnova za tvrdnje da Rusija namjerava da gradi mornaričke baze u Crnoj Gori.

Ipak, šef crnogorske diplomatije Miodrag Vlahović tvrdi da je ulazak u NATO strateški interes i cilj Crne Gore.

Direktor Centra za demokratiju i ljudska prava Srđan Darmanović smatra da je jasan motiv zbog kojeg je Bičkov rekao da Crna Gora ne treba da teži NATO-u, podsjećajući da je strateški interes Rusije bio i u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza da ne pristupe Sjevernoj Alijansi kako se njene gradnice ne bi približile ruskim.

Komentarišući mogućnost da Crna Gora izgubi dio suvereniteta u pojedinim spoljnopolitičkim pitanjima, Darmanović je naveo da i mnogo veće zemlje prenose jedan dio svojih nadležnosti u Brisel.

Savjetnik predsjednika crnogorske Skupštine za bezbjednost Blagoje Grahovac je uvjeren da je ulazak u NATO strateški prioritet Crne Gore.

On smatra da zbog sporih reformi vojske i odbrane, u kojoj još ima onih koji »brane interese KGB-a«, mnogi nemaju tačnu predstavu šta znači ulazak u NATO.

No, poslanik Socijalističke narodne partije Srđan Milić smatra da izjava ruskog zvaničnika Jurija Bičkova navodi na sumnju da režim mora ispuniti neke obaveze nastale privatizacijom Kombinata aluminijuma Podgorica, Rudnika boksita i Termoelektrane, koje su sada pod kontrolom ruskih vlasnika.

XS
SM
MD
LG