Linkovi

Može li sunce istovremeno da greje i hladi?


Jedna kompanija iz Floride tvrdi da je pronašla način kako da na ekonomičan način iskoristi energiju sunca za hladjenje. U termo i nuklearnim centralama, toplota dobijena sagorevanjem fosilnog goriva, ili cepanjem jezgra urana, proizvodi paru koja okreće turbine, a ove generatore struje.

Za dobijanje pare pod visokim pritiskom potrebna je i visoka temperatura. Iako postoje hemijska jedinjenja, kao što su butan i pentan, koja isparavaju već na 65 Celzijusovih stepeni, i koja mogu da pokreću ekspanzivni motor za okretanje generatora, njihovo korišćenje je neekonomično, jer bi se veliki deo proizvedene energije trošio na pumpanje radne tečnosti natrag u kotao.

Firma Matteran Energy tvrdi da je pronašla proces bez pumpe, i da je korišćenjem običnih solarnih grejača, na principu staklene bašte, dobila dovoljno energije za pokretanje generatora, ili za hladjenje isparivača u klima uredjajima. Zahvaljujući niskom pritisku u tom sistemu, reciklaža radne tečnosti obavlja se izmenjivačem toplote, koji se naizmenično hladi ambijentalnom temperaturom i greje uz pomoć sunca. Takodje je moguće koristiti geotermalnu energiju ili pak toplotu koja u mnogim fabrikama odlazi u atmosferu, Sve što je potrebno jeste izmenjivač toplote.

Firma tvrdi da je cena proizvedene energije samo deset odsto od iste energije proizvedene fotoelektričnim ćelijama. Ako vas zanima, animirani prikaz ovog procesa možete ga videti ovde.

XS
SM
MD
LG