Linkovi

Savet bezbednosti raspravlja o izraelskom napadu na posmatračku misiju UN u Libanu


Kina je od Saveta bezbednosti zatražila da oštro osudi izraelski napad, u kome su ubijena 4 vojna posmatrača UN: Kinez, Finac, Kanadjanin i Austrijanac. Kineski ambasador pri UN Veng Guanđa rekao je da taj napad ničim ne može biti opravdan.

“U ime Kine i drugih (zemalja), mi ovo osuđujemo - pošto smatramo da ni jedan napad na položaje UN i na osoblje UN nema opravdanja i ne može biti prihvaćen.”

Obraćajući se članovima Saveta iza zatvorenih vrata, zamenik direktora za mirovne operacije UN Džejn Hal Lut iznela je sumnju da je napad možda bio nameran. Ona je navela da je u neposrednoj okolini posmatračke misije UN pao 21 projektil, pre nego što se objekat srušio, prilikom čega su 4 posmatrača poginula. Ona je naglasila da, za razliku od drugih mesta, pripadnici Hezbolaha nisu otvarali vatru sa položaja u blizini baze UN.

Gospođa Lut je ukazala da su juče, dok je bombardovanje trajalo, ona i zamenik generalnog sekretara Mark Braun, više puta direktno zvali izraelsku misiju pri UN tražeći da napad bude prekinut. Sekretarijat UN novinarima je dostavio skraćenu verziju njenog obraćanja Savetu bezbednosti. Tokom sastanka u Rimu, generalni sekretar UN Kofi Anan izdao je saopštenje u kome od Izraela traži da sprovede istragu o, kako je rečeno, “po svemu sudeći namernom” napadu na objekat UN.

Izraelski zvaničnici su odmah negirali da je napad bio nameran, napominjući da nema nikakvog smisla uzimati na metu posmatrače UN. Izraelski premijer Ehud Olmert pozvao je nakon napada generalngm sekretara UN kako bi mu preneo “duboku ožalošćenost”, istovremeno obećavši da će narediti brzu i detaljnu istragu. Američki ambassador pri UN, Džon Bolton, pozdravio je brzo reagovanje Saveta bezbednosti povodom ubistva posmatrača UN. On je, međutim, ukazao da ono treba da bude usko fokusirano.

“Cilj SAD je da se blagovremeno sastavi prikladno saopštenje u vezi sa smrću 4 posmatrača UN, a ne da se od tog saopštenja napravi zaobilazni put do prekida vatre, ili čak još većih političkih i vojnih pitanja. To nije prikladno u ovoj situaciji.”

U nacrtu saopštenja, na kome Savet bezbednosti još uvek radi, izražava se šok i nezadovoljstvo izraelskim napadom, a konstatuje se da je ta misija UN odavno uspostavljena i da je bila jasno obeležena. U tekstu se dalje izražava velika zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Libanu, i sve strane se pozivaju da se uzdrže od napada na mirovne snage UN.

XS
SM
MD
LG