Linkovi

Samo u Americi -"Kondo hoteli"


Znate sigurno šta je hotel, a možda znate i šta je kondominijum – odnosno stambena zgrada u kojoj svaki stan predstavlja posebnu nepokretnost, kao u većini beogradskih solitera. Od nedavno, ta dva pojma su povezana u novi termin – “kondo hotel.”

Iako jedan broj kondo-hotela možete naći u odmaralištima i nekim manjim gradovima, ni jedan nije poznatiji od slavnog Plaza hotela u Njujorku. Pevačice Pegi Li i Erta Kit nastupale su u persijskoj sali Plaze, hotela u koji se ulazi sa pomodne Pete avenije, a čije sobe većinom gledaju na južni deo Centralnog Parka. Glumica i pevačica Kej Tompson napisala je poznatu i veoma uspešnu dečiju knjigu o devojčici “Eloiz” koja živi u Plazi. U hotelskom baru, koji je poznat kao “soba u orahovini” ali i po tome što je u njemu dozvoljeno pušenje, sklapani su multi-milionski poslovi.

Prošle godine Plaza je zatvorena radi renoviranja. Kada ponovo otvori vrata, iduće godine, više od polovine soba biće deo “kondo hotela.” Evo o čemu se radi – vi kupujete - tačno tako - kupujete a ne najmite sobu ili apartman. Ako se odlučite za Plazu to će vas koštati od 1.5 do 9 miliona dolara!!!

U ostalom, Njujork je poznat kao skup grad, zar ne? Na taj način će te postati suvlasnik jedne od najpoznatijih njujorških znamenitosti – ali pazite ima i jedna začkoljica: Vi u Plazi možete da boravite samo trećinu godine. Ostale dve trećine hotel vašu sobu, odnosno apartman, može da izdaje drugim gostima, kao što se događa u svakom običnom hotelu. Ono što je dobro u svemu ovome je to da cena sobe koju plate gospodin iz Pariza ili gospođa iz Japana, koji odsednu u vašem delu Plaze, dolaze vama, umanjeni za troškove redovnog održavanja.

U slučaju da imate sreće – ali i jako puno para – moći ćete da se trećinu godine pravite važni i da svima pokazujete svoj novi stan, dok će redovni hotelski gosti da vam odplaćaju kredit za njegovu kupovinu. Ako ste se već uhvatili za novčanik – ili ne daj bože kreditnu karticu – zapamtite da nemate prava da svoj novi stan uređujete kako vi želite, već isključivo u skladu sa hotelskim propisima – od nameštaja do peškira. To je, naravno, dodatna nepogodnost kondo hotela – pošto sami plaćate za peškire, pepeljare i čokoladice na jastuku glupo je da ih kradete od samih sebe i sakrivate u koferu.

XS
SM
MD
LG