Linkovi

Maliki: Irak u prvim borbenim redovima globalnog rata protiv terorizma


Američki predsednik Džordž Buš i irački premijer Nuri al-Maliki obišli su američke vojnike i njihove porodice u severnoj Virdžiniji, nedaleko od prestonice – Vašingtona. Maliki se zahvalio vojnicima i njihovim najbližima na žrtvovanju za dobrobit Iraka.

Irački lider prethodno se obratio članovima oba doma američkog Kongresa, rekavši da se Irak nalazi u prvim borbenim redovima u globalnom ratu protiv terorizma. Maliki je istakao da je trenutno nasilje u Iraku, kako je rekao, bitka izmedju "pravog Islama" i terorizma "koji se ogrće lažnim islamskim plaštom". Članovi Kongresa u nekoliko navrata su njegov govor propratili ovacijama.

Irački premijer nije pomenuo kontroverzu u vezi njegovih nedavnih komentara u kojima je optužio Izrael za agresiju u konfliktu sa Hezbolahom u Libanu. Pojedine Demokrate u Kongresu kritikovale su Malikija zbog tih primedbi i pozvale ga da pojasni svoje stavove. Inače, Malikijev govor u Kongresu u jednom trenutku prekinula je jedna demonstrantkinja uzvikujući "Iračani žele da američki vojnici odu, vratite ih odmah kući". Obezbedjenje ju je smesta izvelo sa galerije za posetioce u Predstavničkom domu.

XS
SM
MD
LG