Linkovi

Izrael žali zbog vazdušnog napada na bazu UN na jugu Libana, u kome su ubijena četiri posmatrača


Izrael je izrazio žaljenje zbog pogibije četvorice vojnih posmatrača UN u južnom Libanu i najavio istragu o vazdušnom napadu na bazu misije Svetske organizacije (UNIFIL).

U saopštenju iz kabineta izraelskog premijera Ehuda Olmerta generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu izražava se duboko žaljenje zbog smrti četvorice posmatrača, ali istovremeno – Izrael odbacuje Ananov komentar da je baza UN namerno pogođena. Portparol ministarstva inostranih poslova Izraela Jigal Palmor kaže da Ananove ocene nemaju smisla.

U međuvremenu, Kina je najoštrije osudila vazdušne napade Izraela na južni deo Libana, u kojima su poginula četiri posmatrača UN, medju kojima jedan Kinez. Ostala trojica bili su državljani Finske, Austrije i Kanade. O incidentu raspravlja i savet bezbednosti UN (ovde možete pročitati opširniji izveštaj).

Rim: Bez dogovora o neodložnom prekidu vatre

Razgovori o krizi u Libanu vodjeni u Rimu na konferenciji posvećenoj Bliskom istoku nisu urodili sporazumom o neodložnom prekidu vatre. Sastankom su kopresedavali Italija i SAD.

Delegati na rimskoj konferenciji složili su se o potrebi da se hitno pridje radu koji će dovesti do prekida vatre i zaustaviti nasilje u Libanu. Medjutim, nisu uspeli da se dogovore o detaljima.

Državni sekretar SAD, Kondiliza Rajs, jasno je stavila do znanja da trajni mir ne može da bude postignut ukoliko se ne stvore odgovarajući uslovi u regionu.

Svi smo se saglasili da želimo da se hitno zaustavi nasilje i da ovoga puta ono bude trajno jer, na žalost, radi se o regionu u kojem je bilo previše neuspelih prekida vatre, previše kriza i nasilja, kazala je Kondoliza Rajs.

Libanski premijer Fuad Siniora ukazao je da Izrael tuče artiljerijskom vatrom njegovu zemlju već dve nedelje i da svakodnevno gine veliki broj ljudi. Liban je na kolenima, rekao je on, i svako odlaganje prekida vatre predstavlja novu opasnost:

”Što više odlažemo prekid vatre, biće sve više poginulih, sve više uništenja i agresije nad libanskim civilima".

Rimskom sastanku su prisustvovali ministri iz 15 zemalja, ali predstavnici Izraela, Hezbolaha, Sirije i Irana nisu bili pozvani. Generalni sekretar UN Kofi Anan osvrnuo se na značaj rešenja na regionalnom nivou, uz usaglasnost svih strana.

Važno je da saradjujemo sa zemljama regiona kako bi se pronašlo rešenje u koje bi takodje trebalo da bude uključeni Iran i Sirija, poručio je generalni sekretar UN.

Učesnici rimske konferencije saglasili su se da u Liban treba uputiti medjunarodne snage pod pokroviteljstvom UN i sa jasnim i ostvarivim mandatom, kako bi se uspostavio mir.

Generalni serkretar UN apelovao je na sve zemlje da se obavežu da će svojim snagama učestvovati u toj misiji. Pošto su se delegati se saglasili da se je Libanu potrebna humanitarna pomoć, dogovoreno je da se održi donatorska konferencija za prikupljanje potrebnih sredstava.

Stiže humanitarna pomoć

Konvoj kamiona UN sa 90 tona hrane i lekova stigao je u grad Tir na jugu Libana, dok su tri jordanska aviona sa lekovima i poljskom bolnicom sletela na aerodrom u Bejrutu.

Letovi su organizovani nakon što je Izrael dao dozvolu avionima koji prevoze humanitarnu pomoć da sleću na taj aerodrom. Izrael je takodje otvorio kopneni koridor od Bejruta do juga Libana duž mediteranske obale.

Hiljade Libanaca napustile su južni deo zemlje, ali su hiljade ostale zarobljene u središtu sukoba, ranjene i sa malim zalihama hrane.

Nastavljaju se sukobi u Gazi

Više od deset Palestinaca, među kojima je i jedno dijete, ubijeno je u sredu ujutro u vazdušnim napadima izraelske vojske na istoku grada Gaze, saopštili su bolnički izvori.

Nekoliko Palestinaca je povredjeno i kod Gaze, u odvojenom napadu na specijalne snage palestinskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Izrael napada u Pojasu Gaze od 28. juna, tri dana pošto su palestinski ekstremisti povezani s vladajućim pokretom Hamas prokopali tunel ispod granice i napali jednu izraelsku bazu, ubivši dvojicu vojnika i zarobivši jednog. Ukupno 123 Palestinaca i jedan izraelski vojnik poginuli su u dosadašnjim sukobima.

O najnovijem talasu nasilja na palestinskim teritorijama u utorak su razgovarali palestinski čelnik Mahmud Abas i američki državni sekretar Kondoliza Rajs. Međutim, Saeb Erekat, visoki palestinski funkcioner, kaže da su njegovi sunarodnici zaboravljene žrtve poslednje eskalacije nasilja na Bliskom istoku.

"Ono što se dešava u Gazi je užasno. Postali smo zaboravljeno ratište," kaže Erekat. Po njegovim rečima, "u Gazi su počinjeni ratni zločini, a samo u poslednja tri dana ubijene su 34 osobe."

XS
SM
MD
LG