Linkovi

Vizner ponovio da SAD žele da se status Kosova definiše do kraja godine


Američki izaslanik za status Kosova Frenk Vizner ponovio je novinarima u rezidenciji ambasadora SAD, nakon dvodnevne posete Beogradu, da SAD očekuju da rešenje za status Kosova bude postignuto do kraja ove godine i da snažno podržavaju glavnog medjunarodnog pregovarača Martija Ahtisarija i njegov tim.

Dodao je da Vašington "ne želi da prejudicira rešenje konačnog statusa Kosova".

"Mi se nećemo izjašnjavati o statusu Kosova u ovoj fazi, jer smatramo da je važno postići dogovor strana i pregovarača o osnovnim elementima za budućnost Kosova", rekao je Vizner. Dodao je da ne može da kaže da li će na kraju odluka biti doneta lako i da će biti prihvatljiva za sve, ali je naglasio da nema sumnje šta je potrebno učiniti - postići dogovor koji će zaštititi manjine i omogućiti im pristojan život u svim sferama u budućnosti.

Vizner je pohvalio zalaganje izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija, koji je za avgust najavio nastavak pregovora o čitavom nizu tema, uključujući decentralizaciju, zaštitu crkvene i kulturne baštine i ekonomiju.

Obezbedjivanje prava manjina, njihove sigurnosti, ekonomskog i političkog položaja, ključni je princip koji će biti "vodilja" u nastavku pregovora. SAD će pažljivo pratiti da li će taj princip biti poštovan, rekao je Vizner.

Američki izaslanik za status Kosova je rekao je da i Beograd i Priština narednoj "ubrzanoj fazi" pregovora moraju pristupiti sa fleksibilnošću i da SAD očekuju od njih da se posvete razgovorima, kako bi se postiglo realno rešenje.

Vizner je ponovio smernice Kontakt grupe da ne može biti podele Kosova i dodao da će se SAD usprotiviti bilo kakvoj odluci ili koracima koji bi vodili tome.

Insistirao je na uključivanju Srba u privremene kosovske institucije i zatražio od vlasti Srbije da pokažu "uzdržanosti" u odnosu sa kosovskim Srbima.

On je izrazio zabrinutost zbog nedavnih aktivnosti i dogadjaja "severno od Ibra" i odbijanja opštinskih rukovodilaca u srpskim zajednicama da saradjuju sa Prištinom.

Naglasio je da su kosovske institucije već sada otvorene za Srbe i da dogovor oko decentralizacije ne može biti preduslov za njihovo uključivanje u institucije.

Vizner je rekao da očekuje da se dogovorom, koji bude postignut u pregovorima, ustanove pravila koja će vremenom kroz pravnu regulativu i administrativnu praksu omogućiti normalan život za sve na Kosovu.

On je, takodje, rekao da se ne slaže sa ocenama da je situacija na Kosovu "crna", pošto je, kako je rekao, ostvaren napredak u proteklih sedam godina, u odnosu na 1999. godinu, iako još mnogo toga ostaje da se uradi.

Vizner je ocenio sastanak u Beču najviših zvaničnika Beograda i Prištine "istorijskim", podsetivši da su se prvi put demokratski lideri obe strane sreli "licem u lice".

"Ne mogu dovoljno da naglasim koliko je bečki sastanak imao veliki značaj za sve koji tragaju za rešenjem kosovskog pitanja", rekao je Vizner.

Prema njegovim rečima, razgovori su bili iskreni, protekli su bez provokacija i uz uzajamno uvažavanje i poštovanje koje su pokazale delegacije Beograda i Prištine, a pružena je prilika obema stranama da iznesu svoje vidjenje rešenja za Kosovo.

Vizner je ponovio da SAD očekuju da rešenje za status Kosova bude postignuto do kraja ove godine i da snažno podržavaju Ahtisarija i njegov tim.

Američki diplomata iz Beograda, gde je u utorak razgovarao sa funkcionerima Srbije i sveđtenstvom SPC (pročitajte ceo izveštaj), odlazi u Prištinu, gde će razgovarati sa predstavnicima kosovskih institucija i predstavnicima srpske zajednice.

On je rekao da se od Prištini očekuje da ispuni standarde, odnosno stvori efikasnu vlast koja će obezbediti prava svih gradjana, da aktivno učestvuje u postizanju realnog rešenja za Kosovu i da pruži ruku pomirenja srpskoj zajednici.

XS
SM
MD
LG