Linkovi

Simultano obavljanje više zadataka može da naškodi pamćenju


Ako imate problema da se setite nečega što ste mislili da ste naučili, možda je to zato što svojim čulima dajete i previše zadataka i stimulansa istovremeno. Naučnici kažu da simultano obavljanje više zadataka u isto vreme, takozvani «multitasking» može da naškodi pamćenju.

Ljudi koji nauče nešto novo dok rade više stvari odjednom kasnije su manje u stanju da se prisete onoga što su naučili. Ispitanici u jednoj studiji naučeni su da previde kakvo će biti vreme na osnovu odredjenog niza jednostavnih uputstava a povrh toga su dobili i drugi zadatak, da slušaju seriju muzičkih tonova.

Testovima je utvrdjeno da multi-tasking nije naškodio pamćenju u samom procesu učenja, ali je učesnicima istraživanja otežao kasnije prisećanje onoga što su naučili.

Naučnici veruju da, ako u toku procesa učenja oko vas postoje pojave koje vam odvraćaju pažnju, te distrakcije se toliko isprepleću sa naučenim da na vam je na kraju potrebna ista distrakcija da biste odredjenu uspomenu «izvukli» iz svog pamćenja.

Na primer, ako slušate radio dok spremate ispit, na kraju će vam biti potrebna muzika da se setite onoga što ste naučili.

Možda biblioteke na kraju i JESU najbolje mesto za učenje.


XS
SM
MD
LG