Linkovi

Postoji li uopšte prosečni Amerikanac?


Nadimci Prosečni Džo, Džo Šmo ili samo Džo koriste se za opis prosečnogAmerikanca čije ime je zaista često -- Džo. Što se tiče prosečne Amerikanke, za sada je jedini naziv - devojka iz komšiluka.

Političari obožavaju da govore o željama i potrebama prosečnog Amerikanca. Demografski stručnjaci pokušavaju da ga definišu prema obrazovanju, zaradi, pa čak i prema razdaljini od njegove kuće to prvog restorana brze ishrane. Proiozvodjačima robe masovne potrošnje veoma je važno da odgovore na potrebe prosečnog Amerikanca.

Međutim, mnogi tvrde da prosečni Amerikanac ne postoji niti će ga ikada biti jer je populacija u ovoj zemlji toliko raznolika -- geografski, rasno, etnički i politički. No, to nije omelo Kevina Okifa, koji je pokušao da nađe pravog prosečnog Amerikanca, a ne hipotetičnog, sastavljenog od brojnih elemenata. Savetnik za marketing u Njujorku, Okif je objavio rezlutate svog istraživanja u knjizi ”Prosečni Amerikanac - Izuzetna potraga za najobičnijim američkim građaninom.“

Okif je prevrnuo brda statističkih podataka i anketa javnog mnjenja, proputovao celu zemlju i obišao brojne zajednice, pa čak i izradio test da bi čitaoci mogli da utvrde u kojoj su meri - prosečni, obični. Kako tvrdi, uspeo je da pronađe prosečnog Amerikanca: on je belac, radi kao domar u školi, oženjen sa dvoje dece, žive u jednospratnoj porodičnoj kući u srednjem delu zemlje. Okif takodje tvrdi da ime prosečnog Amerikanca nije Džo - već Bob.

XS
SM
MD
LG