Linkovi

Predsednik Džordž Buš premešta više američkih vojnika u Bagdad


Predsednik Buš će prebaciti dodatne američke snage u iračku prestonicu kako bi pojačao mere bezbednosti.

Predsednik Buš kaže da je američka strategija u Iraku da se nastavi ofanziva, i da to uključujući i Bagdad.

Nazivajući nasije u Iraku «i dalje strašnim», predsednik Buš je najavio da će dodatne američke trupe tokom narednih nedelja biti razmeštene u Bagdadu, u cilju novog pokušaja da se poboljša bezbednost u prestonici.

«Koalicione i iračke snage obezbediće pojedinačne četvrti, osiguraće da u tim četvrtima postoji prisustvo iračkih snaga bezbednosti i postepeno pojačavati to prisutvo, dok im irački građani budu pomagali da potisnu one, koji podstiču nasilje. Ovaj plan predvidja priključenje još većeg broja pripadnika američke vojne policije iračkim jedinicama, kako bi ih učinili efikasnijim»

Predsednik Buš i premijer al-Maliki odgovarali su na pitanja novinara posle sastanka u Beloj kući. Govoreći preko prevodioca, premijer Iraka rekao je da je jedan od glavnih ciljeva nove bezbednosne strategije da se ograniči sektaško nasilje između šiitskih i sunitskih muslimana.

«Odgovornost vlade je da zaštiti sve Iračane, bez obzira na njihovu etničku i versku pripadnost. Važno je napomenuti da se usredsređujemo na one koji pozivaju na sektaško nasilje, jer smatramo da je to velika opasnost za Irak. Uz Božiju pomoć, nadamo se da neće biti građanskog rata u Iraku»

Premijer al-Maliki potvrdio je u ponedeljak u Londonu izveštaj Ujedinjenih nacija da je u protekla dva meseca u Iraku ginulo skoro 100 civila dnevno. On je rekao da se sa predsednikom Bušom složio da su što brže postizanje bezbednosti i izgradnja vojnih instistucija – ključ stabilizacije zemlje i pobede nad terorizmom. Pred kraj obraćanja novinarima, predsednik Buš je napomenuo da će SAD opremiti iračke snage sa više oružja i poboljšati njihov transport i zaštitu.

«Nema sumnje da su teroristi i ekstremisti brutalni. To su ljudi koji ubijaju nevine civile zarad ostvarenja svog cilja, u ovom slučaju da bi destabilizovali ovu vladu»

Predsednik Buš je rekao da je mišljenje američkih vojnih komandanata da će razmeštanje trupa u Bagdadu doprineti poboljšanju trenutne situacije u Iraku. Nasilje u Bagdadu ponekad baci senku na uspeh u drugim krajevima zemlje, rekao je predsednik Buš i ukazao da su iračke snage nedavno preuzele punu kontrolu nad jednom pokrajinom na jugu Iraka. Predsednik je zaključio da sada samo ostaje da se vidi da li će američke snage biti dovoljno spretne da se prilagode novonastalim okolnostima.

XS
SM
MD
LG