Linkovi

Rajnhard Pribe razgovarao sa predstavnicima vlasti i opozicije


Nakon što se juče sastao sa predstavnicima crnogorske Vlade na sastanku Unaprijeđenog stalnog dijaloga Crne Gore sa Evropskom komisijom, direktor Direktorata za Zapadni Balkan Rajnhard Pribe danas je razgovarao sa predstavnicima vlasti i opozicije.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović u razgovoru sa Pribeom pozdravio je odluku Savjeta ministara Evropske unije da odobri novi mandat za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa Crnom Gorom.

"SNP ocjenjuje da je za budućnost Crne Gore od izuzetne važnosti da nova vlast i svi odgovorni subjekti u Republici nakon izbora, suštinski realizuju uslove koje postavlja EU, a kroz koje se obezbjeđuje potpuna integracija Crne Gore u EU", kaže se u saopštenju.

Bulatović je istakao da je do sada u Crnoj Gori od vlasti više bila prisutna retorika o evropskim integracijama i formalno usvajanje niza takozvanih evropskih zakona i drugih akata, a da se suštinski u praksi nije primjenjivalo ono što zahtijevaju evropski principi.

Direktor Direktorata za zapadni Balkan Rajnhard Pribe kazao je da se sa svojim sagovornicima ‘’uglavnom fokusirao na oblasti u kojima su reforme važne za napredak zemlje u procesu evropskih integracija’’:

‘’Govorili smo o funkcionisanju demokratskih institucija, o oblasti ljudskih i manjinskih prava, čuli smo izvještaje nekih sektorskih grupa, prije svega vezano za carine, poreze, trgovinu, industriju, mala i srednja preduzeća. Takođe smo od Vlade dobili veoma detaljan izvještaj o trenutnom stanju pregovora sa Srbijom nakon raspuštanja državne zajednice i o reformi Ustava Crne Gore. Sve je sagledano u konkekstu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju’’.

Pribe je naglasio da paralelno sa pregovorima o pridruživanju mora postojati i odgovarajući napredak u vladavini prava, funkcionalnog pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U razgovoru sa predstavnicima Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Euro info korespodentnog centra i Fonda za razvoj, prema riječima Pribea, razmatrana pitanja poslovnih barijera, odnosno dobijanja dozvola za biznis i sive ekonomije, kao i mogućnosti izvoza crnogorskih kompanija koje su, kako je kazao, još nedovoljno razvijene i iskorišćene.

XS
SM
MD
LG