Linkovi

Posle diplomatskih napora na Bliskom istoku, Rajsova otišla na konferenciju o Libanu u Rimu


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs sutra će u Rimu učestvovati na medjunarodnoj konferenciji o Libanu posle dvodnevnih sastanaka sa libanskim, izraelskim i palestinskim liderima. Mada su sastanci Rajsove na Bliskom istoku ukazali na pojačanje diplomatskih nastojanja, oni nisu zaustavili nasilje.

Tokom boravka u regionu poruka američkog državnog sekretara Kondolize Rajs nije se menjala: da, prekid vatre u Libanu je hitno potreban ali on mora biti održiv i mora utrti put rešenju problema koje Vašington smatra dubljim razlozima konlikta. Medju te probleme spadaju islamski esktremizam i nedostatak demokratije. Posle sastanka sa izrealskim premijerom Ehudom Olmertom, Rajsova je naglasila:

“Vreme je za novi Bliski istok, vreme je da onima koji ne žele novi Bliski istok kažemo da ćemo pobediti mi, a ne oni.”

Kondoliza Rajs se kasnije sastala i sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. U razgovoru sa novinarima posle tog susreta ona je ponovo naglasila važnost dugoročnih ciljeva mada je izrazila veliku zabrinutost zbog patnje nedužnih civila koji su zatečeni u konfliktu.

“Moramo da ostvarimo održiv mir u regionu. U tome je pravi problem. Mora da postoji način da ljudi izmire razlike i krenu ka miru.”

Američki državni sekretar će sličnu poruku upututi i na konferenciji u Rimu gde će sa visokim zvaničnicima evropskih i umerenih arapskih zemalja razmatri načine da se zuastave borbe: postigne prekid vatre izmedju Izreala i Hezbolaha, rasporede mnedjuanrodne snage u južnom Libanu radi obezbedjenja primirja, i hitno uputi pomoći za preko 700 hiljada Libanaca koji su raseljeni tokom dvonedeljne izrealske ofanzive.

Izrealski lideri su jasno stavili do znanja da će nastaviti vojne operacije, a izjave Kondolize Rajs se u Jerusalimu tumače kao davanje zelenog svetla Izrealu da za sada tako i postupi.

Izraelske vazduhoplovne snage su nastavile bombardovanje Libana, uključujući južni Bejrut. Borbe se takodje nastavljaju na južnoj granici Libana gde izraelske snage pokušavaju da potisnu gerilce Hezbolaha i uspostave kontrolu. Borci Hezbolaha su ispalili još desetak raketa na severni Izreal i lučki grad Haifu.

Izrealski ministar odbrane Amir Perec izjavio je da će Izreal uspostaviti zonu bezbednosti na jugu Libanaradi odbrane od napada Hezbolaha dok medjuanrodne snage ne preuzmu kontrolu u toj oblasti. Izreal je uspostavio tampon zonu na jugu Libana 1982. i tamo ostao zaglavljen punih 18 godina. U medjuvremenu, saudijski kralj Abdulah upozorio je danas da bi čitav region mogao da bude uvučen u rat ukoliko mirovni napori u Libanu ne urode plodom.

XS
SM
MD
LG