Linkovi

Kondoliza Rajs: Predsednik Džordž Buš je hteo da ovo bude moja prva stanica u Libanu


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs, nenajavljeno je doputovala u Bejrut, gde je sa libanskim premijerom Fuadom Siniorom razgovarala o krizi povodom izraelske ofanzive na Hezbolah u Libanu.

«Predsednik Buš je hteo da ovo bude moja prva stanica u Libanu, da bih izrazila našu želju da hitno utvrdimo uslove pod kojim možemo da prekinemo nasilje», rekla je državni sekretar.

Rajsova se zahvalila libanskom lideru na njegovoj «hrabrosti i postojanosti» i rekla da je vrlo zabrinuta zbog svega što izdržava libanski narod. Državni sekretar je iz Bejruta otputovala u Izrael, gde će, prema rečima američkih zvaničnika, objaviti da Sjedinjene Države obezbeđuju humanitarnu pomoć Libanu.

Kondoliza Rajs se sutra sastaje sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, pre odlaska na Zapadnu obalu na razgovor sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Potom će otputovati u Rim, na dalje razgovore o krizi sa evropskim i arapskim zvaničnicima i predstavnicima Ujedinjenih nacija.

Generalni sekretar Svetske organizacije Kofi Anan je izjavio da delegati na tom sastanku treba da usvoje konkretnu strategiju za prekid nasilja. Britanski premijer Toni Bler u Londonu je rekao da je situacija u Libanu katastrofalna, istakavši da se nada da će plan za prekid borbi biti obelodanjen narednih dana.

XS
SM
MD
LG