Linkovi

U Beču završeni prvi direktni pregovori o budućem statusu Kosova


Specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari izjavio je u Beču da su najviši zvaničnici Beograda i Prištine izneli potpuno oprečne stavove o budućnosti pokrajine.

"Beograd je voljan da da sve osim nezavisnosti, a Priština ne želi ništa osim nezavisnosti", izjavio je Ahtisarti na konferenciji za novinare.

Ahtisari, koji je predsedavao prvim direktnim pregovorima o statusu Kosova, ističe da se susret odvijao u "dobroj atmosferi". On je najavio da će pregovori biti intenzivirani i da postoji mogućnost da početkom avgusta bude održana još jedna runda pregovora o statusnim pitanjima.

Kontakt grupa za Kosovo pozdravila je danas spremnost Beograda i Prištine da u direktnom razgovoru razmotre ključno pitanje statusa i izrazila nadu da će obe strane pokazati konstruktivno angažovanje, fleksibilnost i spremnost da se postigne realno rešenje zasnovano na kompromisu.

Kontakt grupa, koju čine SAD, Nemačka, Rusija, Francuska, Velika Britanije i Italija, je pozdravila i napore specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija na izradi predloga koji bi obezbedio jak osnov za demokratsko, multietničko Kosovo, u kojem su prava svih gradjana u potpunosti zaštićena.

U interesu je i Beograda i Prištine, dodaje Kontakt grupa, da pažljivo saslušaju predloge jednih i drugih i iznadju realno zajedničko stanovište.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Beču da vlasti u Beogradu očekuju rešenje do kojeg bi se došlo demokratskim putem, dijalogom i kompromisom i koje bi zadovoljilo interese obeju strana u pregovorima.

“Poslednje dve decenije bile su izuzetno teške za sve stanovnike pokrajine. Naša je odgovornost da to imamo na umu ako želimo da sledeća generacija nauči da se razlike i sporovi rešavaju dijalogom, a ne pretnjama i nasiljem“, rekao je Tadić na početku pregovora o statusu Kosova.

Nezavisnost je alfa i omega, početak i kraj stava kosovskih Albanaca, izjavio je danas u Beču privremeni predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, na pregovorima na najvišem političkom nivou o budućem statusu Kosova.

''Jedan život je malo, a kamoli nekoliko godina, da bi zacelile rane naroda koji je toliko propatio. Međutim, i pored takve istorije, spremni smo da gradimo multietničko društvo koje bi poštovalo sva prava svih zajednica'', rekao je Sejdiu u uvodnom izlaganju na pregovorima.

Lider opozicione Demokratske partije Kosova Hašim Tači ocenio je u Beču, na pregovorima o budućem statusu pokrajine, da današnji sastanak predstavlja novi početak za Kosovo i Srbiju, a da je nezavisno Kosovo želja stanovnika pokrajine.

''Novi početak treba da izgradi dobre odnose među našim narodima, što smo propustili u prošlosti'', kazao je Tači, koji tvrdi da je ''narod Kosova bio prisiljen da kroz oružani rat dođe do svoje slobode''.

XS
SM
MD
LG