Linkovi

Specijalni predstavnik SAD za pregovore o statusu Kosova u poseti Beogradu


Američka ambasada u Beogradu saopštila je da specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za pregovore o statusu Kosova Frenk Vizner u utorak dolazi u posetu Beogradu, gde će se sastati sa najvišim zvaničnicima Srbije.

Vizner će se sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom i šefom diplomatije Vukom Draškovićem, ali i sa privrednicima i predstvnicima Srpske pravoslavne crkve. U saopštenju američke ambasade kaže se da će Vizner u tim razgovorima zatražiti od Beograda da bude konstruktivan u pregovorima o statusu Kosova kako bi se na Kosovu obezbedili mir i demokratija koji štite prava svih njegovih građana. Dodaje se da će se američki diplomata tokom kratke posete Beogradu usredsrediti i na jačanje odnosa Sjedinjenih Država sa Srbijom.

Analitičari procenjuju da dolazak i nastavak angažmana američkog predstavnika dan pošto su u Beču održani pregovori Beograda i Prištine na najvišem nivou u budućem statusu Kosova, predstavlja pojačanje timu Martija Ahtisarija i glavnu garantiju da Beograd neće ostati bez ičega u rukama ako krene putem kompromisa. Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra veoma važnim da Frenk Vizner bude aktivan u nastavku procesa pregovora o statusu Kosova, ne samo zbog diplomatskog iskustva, nego i zbog zemlje koju predstavlja, jer rešenje za Kosovo se ne može naći bez usaglašenih pozicija Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, a Vizner je čovek koji može da bude prenosilac poruke i garant za mnoge strepnje koje Beograd ima. Ako se od Beograda traži kooperativnost, onda Frenk Vizner predstavlja pravu adresu koja može sa Beogradom jasnije da definiše ta polja na kojima Beograd može biti kooperativan, rekao je Janjić i objasnio da pre svega misli na ekonomiju koju je srpski pregovarački tim do sada vrlo nespretno vodio.


XS
SM
MD
LG