Linkovi

Guglu pošlo za rukom da izbegne tradicionalni sezonski pad profita


Kompanija Gugl Inkorporejtid najpopularniji svetski internet pretraživač, sa sedištem u Sjedinjenim Državama, ove je nedelje prijavila više no udvostručen profit u poslednjem kvartalu.

Guglu je tako pošlo za rukom da izbegne tradicionalni sezonski pad profita, koji je zabeležila konkurencija - kompanije Yahoo i eBay. Zarada kompanije Gugl, tokom proteklih nekoliko nedelja, znatno je prevazišla očekivanja što je prošle sedmice dovelo do rasta vrednosti akcija te firme za skoro 2 odsto. Profit Gugla porastao je za 77 odsto, na 2.64 milijarde dolara, uz neto zaradu u drugom kvartalu od 721 milion dolara. Izvršni direktor Gugla, Erik Šmit, kaže:

”Mislim da ovo ukazuje na to da naš model funkcioniše - da struktura, inovativnost i fokus na poslovanje, a posebno korisnike - omogućavaju solidnu finansijsku dobit za sve.“

Rivalska firma, “Yahoo”, takođe je objavila prihod u drugom kvartalu, ali je on bio skroman i više u skladu sa tržišnim očekivanjima. Vest da je “Yahoo”, odložio planirano povećanje svog reklamnog sistema, usmereno upravo na takmičenje sa Guglom, verovanto je, u prošli utorak, doprinela najvećem dnevnom padu vrednosti akcija Jahua u istoriji te firme. Za razliku od Jahua, Gugl je najvio da će ove sedmice pojačati investiranje u hardver i poboljšanje mreže.

”Fokus Gugla – kao inovatora na internetu – je da korisnici dobiju proizvod koji funkcioneriše, koji je jednostavan i univerzalan. Gugl gradi takvu platformu i takva rešenja. Spremamo mnogo toga“, kaže direktor Erik Šmit.

Jedna od najnovijih inicijativa te firme, pod imenom Gugl čekaut, vrlo brzo se dopala kupcima i prodavcima na internetu. Ona vam pruža mogućnost da identifikujete bezbedna mesta za kupovinu na internetu.

”Veoma smo zadovoljni kako su korisnici reagovali na Gugl čekaut. Korisnici mogu da dobiju ono što žele još brže, jednostavnije i pouzdanije, jer Gugl čekaut ubrzava proces onlajn kupovine“, pojašnjava Erik Šmit.

Rast Guglovog profita tri do četiri puta je veći od najvećih konkurenata kompanije. Medjutim, analitičari internet industrije već vode raspravu o tome kada i da li će - usporen rast “onlajn” industrije uticati na Gugl na isti način na koji utiče na rivale na tržištu.

XS
SM
MD
LG