Linkovi

Predsednik Buš razgovarao sa saudijskim funkcionerima o bliskoistočnoj krizi


Predsednik Buš i državni sekretar Kondoliza Rajs razgovarali su oko jedan sat sa ministrom inostranih poslova Saudijske Arabije, Saudom al-Fejsalom i šefom saudijskog Saveta za nacionalnu bezbednost, princom Bandarom bin Sultanom. Sastanak je bio privatan, bez zvaničnih saopšenja, ali je ministar al-Fejsal, u kratkom razgovoru sa izveštačima, rekao da je predsedniku Bušu predao pismo saudijskog kralja Abdule, u kome se on založio za momentalni prekid vatre. Saudijski princ je dodao da je njegova zemlja prvenstveno zainteresovana za zaštitu libanskog suvereniteta i da je predsednik Buš svestan toga kakvu žrtvu podnosi libanski narod:

”Zaključio sam da je predsednik veoma svestan razaranja i krvoprolića koje podnose Libanci i da je nestrpljiv da vidi prestanak neprijateljstava,“ rekao je saudijski ministar inostranih poslova.

Medjutim, Bušova administracija je saopštila da momentalni prekid vatre neće funkcionisati i da mir može da osigura samo dugoročno rešenje, sa razoružavanjem Hezbolaha i jačanjem libanske vlade.

Ranije juče, američki ambasador u Ujedinjenim nacija, Džon Bolton, rekao je u jednoj TV emisiji mreže Foks, da sekretar Rajs odlazi na Bliski istok kako bi ubedila druge u potrebu dugoročnog rešenja, koje bi se pozabavilo suštinskim uzrocima nasilja.

”Moramo da razmišljamo dugoročnije. Možda je ovo prilika. Ovo treba rešavati u trajnijem smislu,“ rekao je Bolton.

Nešto kasnije, u TV programu mreže CNN, Bolton je upitan o nagoveštajima da bi Izraelci mogli da prihvate medjunarodne mirovne snage duž izraelsko-libanske granice, pod komandom NATOa. On je rekao da ta ideja zavredjuje ozbiljno razmatranje:

”Mislim da svi treba da budemo kreativni. Ali o toj ideji treba da razmišljamo u okviru šireg političkog rešenja, na kome nastoji sekretar Rajs,“ rekao je on.

Američki državni sekretar planira da se u Jerusalimu konsultuje sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, a na Zapadnoj obali sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Ona će u sredu otputovati u Rim radi razgovora o krizi sa evropskim i arapskim funkcionerima.

XS
SM
MD
LG