Linkovi

U sektaškim napadima u Iraku među žrtvama su i pripadnici hrišćanske zajednice


U bagdadskoj četvrti Dora, u kojoj žive mnogi irački hrišćani, mnogi su pobegli u mirniju Ainkavu, grad na severu zemlje, gde pokušavaju da nastave život.

Hrišćanski misionari su pre više stotina godina doneli svoju veru u današnji severni deo Iraka. Omanja zajednica sastavljena uglavnom od haldejskih katolika i Asiraca, raširila se po gradovima na severu i u bagdadskoj četvrti Dori, a na jugu u Basri. Danas irački hrišćani čine 2 do 3 odsto od oko 27 miliona stanovnika Iraka. U sektaškom nasilju između šiita i sunita, hrišćanska zajednica se držala po strani. Međutim, i mnogi hrišćani su postali žrtve nasilja; neki su se našli u sred nasumičnih terorističkih napada, a drugi su postali meta zato što nisu muslimani. Mnogi su pobegli iz prestonice i otišli u hrišćansko mesto Ainkavu, u blizini Irbila, u kurdistanskom regionu na severu Iraka. Jusef, nekadašnji vlasnik restorana u bagdadskoj četvriti Dori, bio je prisiljen da ode zbog nasilja i sada je čuvar u jednoj crkvi u Ainkavi.

“Ostavio sam restoran i doveo sinove ovde, pošto teroristi ubijaju nasumice sve redom - berberina, pekara, vlasnika samoposluge,” kaže Jusef. Firas, koji je takođe živeo u Dori da bi i on pre dva meseca otišao, kaže da je u tom delu grada ostao veoma mali broj njegovih suseda.

“Ako živite u šiitskom susedstvu i oni uoče da ste hrišćanin, stradaćete ili će vas jednostavno ubiti. Isto je i u sunitskim mestima.”

Neki od hrišćanski begunaca doživeli su najveće užase. Jedan poslovni čovek koga ćemo zvati Fuad - da bismo zaštitili i njega i njegovu porodicu - bio je kidnapovan u Bagdadu. On nerado govori o onome što ga je snašlo.

“Ne želim da se podsećam na to i mislim da to treba zaboraviti. Stotine ljudi su kidnapovane svakog dana u Bagdadu.”

Ali nakon malog nagovaranja, ispričao nam je da su ga naoružani muškarci oteli i držali pet dana. Ne zna gde su ga odveli, pošto mu je glava celo vreme bila pokrivena. Kaže da je prva dva dana bio siguran da će ga ubiti. Na kraju, porodica je platila otmičarima 170.000 dolara. Sali je hrišćanka iz Kirkuka, koja je pre otprilike jedne godine došla u Ainkavu.

Siutacija u Kirkuku je veoma loša; svuda su bombe, eksplozije i kidnapovanja, kaže Salli. Randa, takođe iz Kirkuka, pomagala je u jednoj crkvi, ali je pobegla pre dva meseca.

U samo jednom danu izvršeni su napadi automobilima bombama na tri crkve. “To je bilo užasno. Živeli smo u strahu i ja sam zbog toga napustila svoj posao i kuću”, kaže Randa. Mnogi koji su pobegli kažu da se nadaju da će moći da se vrate svojim kućama za godinu ili dve. Međutim, drugi kažu da će zauvek ostati u hrišćanskim enklavama na severu Iraka.

XS
SM
MD
LG