Linkovi

Perec: Izrael prihvata raspoređivanje međunarodnih snaga na granici sa Libanom


Izraelski ministar odbrane Amir Perec izjavio je danas da će Izrael prihvatiti raspoređivanje privremenih međunarodnih snaga na granici sa Libanom. Perec je to rekao tokom zatvorenog sastanka s nemačkim ministrom spoljnih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom, saopštili su zvaničnici iz kancelarije izraelskog ministra odbrane. Perec je predložio da bi NATO mogao da pedvodi međunarodne snage.

"Cilj Izraela je da se libanska vojska rasporedi na granici sa Izraelom, ali, kako razumemo, ta vojska je slaba i Izrael će morati da prihvati međunarodne snage", rekao je Perec. On je ponovio da je pitanje "dvojice vojnika otetih 12. jula na granici sa Libanom glavno pitanje za rešavanje krize".

Dve osobe poginule u raketnom napadu na Haifu

Dve osobe danas su poginule, a 14 je ranjeno u raketnom napadu Hezbolaha na severni izraelski grad Haifu, saopštili su lekari i vojska.

"Ovo je bio veoma značajan napad na Haifu i ovo je prilika da kažemo stanovnicima da rat nije završen. Ostanite u bezbednim područjima", apelovao je gradonačelnik Haife Jona Jahav u izjavi drugom kanalu izraelske televizije. Lekari su saopštili da je u raketnim napadima na druge gradove Izraela ranjeno još osoba, ali nisu naveli koliko.

Pet eksplozija u Bejrutu, Hezbolah nastavio da gađa Izrael

Izraelska vojska proširiće vojne akcije na teritoriji Libana, javio je danas izraelski vojni
radio. Radio je naveo da se danas očekuje ulazak većeg broja izraelskih vojnika na jug Libana u okviru ofanzive protiv libanskog Hezbolaha. Vojska nije želela da komentariše ove izveštaje, ali je potvrdila da sprovodi akcije na specifičnim lokacijama nedaleko od granice sa Izraelom, u južnom Libau. Tokom prošle noći Izrael je nastavio bombardovanje Libana, ali je i sa libanske teritorije ispaljeno više desetina raketa na Izrael.

Najmanje pet snažnih eksplozija ođeknulo je u Bejrutu i izraelska vojska je ponovo gađala uporišta šiitskog Hezbolaha u južnim predgrađima libanskog glavnog grada. Izraelska vojska je rano jutros gađala fabriku tekstila u pograničnom gradu Al-Manari. Kako je gradonačlenik tog mesta Ali Rahal rekao u napadima je ubijena jedna i ranjene su dve
osobe.

Meta ostalih izraelskih napada noćas su bili grad Sidon na jugu Libana i Balbek na istoku, gde je pogođena fabrika građevinskog materijala nedaleko od autoputa koji povezuje Bejrut i sirijsku prestonicu Damask. Izraelski ratni avioni bombardovali su noćas šiitski verski objekat u Sidonu, što je prvi vazdušni napad na taj libanski lučki grad koji su preplavile izbeglice iz ratnih područja na jugu zemlje. U napadu je lakše ranjeno najmanje četvoro ljudi. Portparol izraelske vojske je jutros rekao da je vojska preuzela telo izraelskog vojnika koji je ubijen u sukobima sa libanskom gerilom na jugu Libana. Vojnik je bio pripadnik jedinice koja je učestvovala u akciji u selu Marun al-Ras, koje je od juče pod kontrolom izraelskih snaga.


XS
SM
MD
LG