Linkovi

U Bagdadu i Kirkuku na severu zemlje poginule 62 osobe


U Bagdadu i Kirkuku na severu zemlje poginule 62 osobe

Iračke vlasti su saopštile da su u današnim eksplozijama automobila bombi u Bagdadu i Kirkuku na severu zemlje, poginule 62 osobe. Najteži napad se dogodio u bagdadskoj četvrti Sadr Siti, gde su na zakrčenoj pijaci poginule 34 osobe. Neposredno posle tog napada, u eksploziji ispred jedne opštinske zgrade je poginulo 8 ljudi. Eksplozije su se dogodile nekoliko sati pošto su se pripadnici američkih i iračkih snaga na tom području sukobili sa pripadnicima milicije radikalnog iitskog sveštenika Moktade Sadra. Na severu, u blizini suda u Kirkuku, u eksploziji automobila bombe je poginulo 20 ljudi i ranjeno 118. Saopšteno je i da je zbačeni diktator Sadam Husein, posle više od dve nedelje štrajkovanja glađu, smešten u bolnicu. On bi sutra trebalo da se pojavi na nastavku suđenja za počinjene ratne zločine.

Hjuman rajts voč o zlostavljanju zatvorenika u Iraku

Organizacija za praćenje stanja ljudskih prava Hjuman rajts voč, sa sedištem u Njujorku, saopštila je da zatvorenike pod američkom kontrolom u Iraku, američki islednici tuku, lišavaju sna, primoravaju da budu u stresnim položajima i zlostavljaju na druge načine. Organizacija u današnjem izveštaju navodi da je to zaključeno na osnovu izjava iz prve ruke američkog vojnog osoblja. U izveštaju se takođe tvrdi da je zlostavljanje zatvorenika bio uspostavjen i po svemu sudeći autorizovan sastavni deo pritvora i procesa saslušavanja. Hjuman rajts voče na osnovu izveštaja traži kongresnu istragu obima zlostavljanja i tvrdnji da su u tome učestvovali i zvaničnici na visokom nivou. Međutim, Sekretarijat za odbranu je saopštio da su višestrukeprovere metoda saslušavanja zatvorenika potvrdile da uniformisani ili civilni zvaničnici nisu naređivali ili podsticali zlostavljanje zatvorenika u Iraku.

Poginulo 19 pripadnika Talibana

Jedan zvaničnik pokrajine Helmand u Avganistanu je saopštio da je u najnovijim borbama pripadnika bezbednosnih snaga i ekstremista u blizini pokrajinskog glavnog grada Laškar Gaha, poginulo 19 pripadnika Talibana. Saopšteno je i da je 17 ekstremista zarobljeno i da su među njima i dva pakistanska vojnika. Takođe danas, u pokrajini Paktiji na istoku, u blizini granice sa Pakistanom, u eksploziji mine pored patrole, ranjeni su dva koaliciona vojnika i jedan avganistanki. Kasno sinoć, u centralnoj pokrajini Gažni, pobunjenici iz Talibana su napali policijsku postaju i ubili tri policajca.

Indonezija: Još jedan snažan potres u okeanu

Još jedan snažan potres u okeanu, naterao je stanovnike u bekstvo od obale indonežanskog ostrva Sulavesi, manje od sedam dana otkako je jak zemljotres u blizini ostrva Java izazvao cunami u kojem je poginulo gotovo 700 ljudi. Epicentar najnovijeg zemljotresa, jačine 6,1, bio je duboko u vodama Zaliva Tomini, severno od Sulavesija. Ipak, strahovanje da će doći do još jednog cunamija je bilo bez osnove i nema izveštaja o šteti ili povredama.

XS
SM
MD
LG