Linkovi

UN: U Indiji virusom HIV zaraženo pet miliona i 700.000 ljudi


Novi izveštaj Ujedinjenih nacija u Indiji upozorava da bi ubrzani ekonomski rast mogao da bude usporen ukoliko virus HIV i sida nastave da se šire nekontrolisano.

U izveštaju se navodi da bi potencijalna ekonomska cena HIV-a i side u Indiji mogla da budeveoma visoka i da bi mogla da smanji ekonomski rast do blizu 1 odsto u narednih 10 do 15 godina. Indijska ekonomija je proteklih godina porasla za skoro 8 odsto. Studiju su zajednički uradili Program za razvoj Ujedinjenih nacija i indijski Nacionalni savet za primenjena ekonomska istraživanja, koji je osnovala Indijska vlada. Uprkos velikom broju zaraženih sidom u Indiji, to je i dalje mali procent ukupne populacije. Međutim, autor izveštaja, Suman Beri, kaže da će broj postati dovoljno veliki da bi mogao da utiče na indijsku radnu snagu i produktivnost, ukoliko bolest nastavi da se širi nekontrolisano.

«Čak i za tako veliku zemlju kao što je Indija, koja trenutno ima malu prednost, to bi moglo znatno da utiče na nivo ukupnog rasta. Razlog je to što bolest pogađa ljude u njihovim najboljim radnim godinama, pa iako Indija ima sve više i više kvalifikovanih i polukvalifikovanih ljudi, ta vrsta gubitka radne snage može da ima ukupni uticaj».

U izveštaju se takođe navodi da će povećanje troškova za zdravstvo i pojedinaca i vlade, uticati na smanjenje štednje, usporavajući rast i investicije. Međutim, vladina agencija zadužena za zaustavljanje širenja HIV-a i side, Nacionalna agencija za kontrolu side, navela je da podaci iz izveštaja predstavljaju najgori mogući scenario. Sudžata Rao, koja se nalazi na čelu agencije, kaže da su u toku napori za zaustavljanje širenja bolesti u delovima zemlje koji su najteže pogođeni i to u najugroženijim grupama: među prostitutkama i sezonskim radnicima.

«To nije teško. Oni se informišu i počinju da shvataju, uostalom i oni vole svoj život. I ako zaista imamo sveobuhvatnu strategiju u narednih pet godina, sigurna sam da ćemo izvršiti uticaj», kaže Sudžata Rao.

Agencija takođe ponovo traži da homoseksualnost bude legalizovana. Volonterske organizacije smatraju da postojeći zakoni guraju homoseksualce – najrizičniju grupu — u ilegalu, otežavajući mogućnost da do njih dopru kampanje za prevenciju side. Lokalni borci protiv side poslali su peticiju sudu da odbaci zakon kojim se homoseksualnost smatra ilegalnom.

XS
SM
MD
LG