Linkovi

Tadić, Koštunica i Drašković na pregovorima o budućem statusu Kosova


Na prvoj rundi razgovora o budućem statusu Kosova u Beču, učestvovaće predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i šef diplomatije Vuk Drašković. Prištinski tim predvodiće predsednik Kosova Fatmir Sejdiju, premijer Agim Čeku i predsednik Skupštine Kolj Beriša.

Predstavnici Beograda i Prištine će posle pozdravne reči austrijskog kancelara Volfganga Šisela i izlaganja specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija, na sastanku imati po 45 minuta za iznošenje svojih viđenja o budućnosti pokrajine. Predviđen je zajednički ručak, a potom i diskusija tokom koje bi obe delegacije mogu izneti svoje viđenje izlaganja druge strane. Delegacije Beograda i Prištine u prvim satima pregovora predstaviće platforme za budući status Pokrajine. Stav Srbije o statusnom rešenju Kosmeta izneće predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica. Platformu Prištine predstaviće predsednik Kosova Fatmir Sejdiju, premijer Agim Čeku i opozicioni lideri Veton Suroi i Hašim Tači.

Za pregovaračkim stolom će, pored Ahtisarija i njegovog zamenika Albera Roana, američkog izaslanika za pregovore Frenka Viznera i Štefana Lenea iz Evropske unije biti još 11 predstavnika međunarodne zajednice. Na kraju, planirana je konferencija za štampu na kojoj će se odvojeno novinarima najpre obratiti Ahtisari, a zatim delegacije Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG