Linkovi

Odobren novi aparat za kontracepciju za američke žene


Aparat je nazvan Implanon. Njega već koristi 2 ipo miliona žena u 30 drugih zemalja. Implanon je veličine šibice -- oko četiri centimetra dugačak u obliku cevčice.Jednom postavljen, on ispušta veliku dozu hormona progestina tokom perioda od tri godine. Kerolin Vesthov iz medicinskog centra Kolumbija univerziteta u Njujorku kaže da je on 99 odsto efektivan.

«Efektivnij od pilula za kontracepciju i naravno jednostavniji za korišćenje».

Implanon je prvi aparat za kontracepciju dostupan američkim ženama od kako je Norplant povučen sa tržišta 2000. godine. Proizvodjač Norplanta, Vit Farmaceutikals dobrovoljno je povukao taj proizvod kada neki od aparata nisu sadržali dovoljno progestina.

Implanon je manji aparat od Norplanta i trebalo bi lakše da se postavi pacijentu. Tokom kliničkih ispitivanja u Sjedinjenim Državama, šest slučajeva trudnoće je ustanovljeno tokom dve sedmice nakon uklanjanja tog aparata. Medicinski stručnjaci nisu sigurni da li je do začeća došlo pre ili posle uklanjanja. Implanon ne pruža zaštitu protiv seksualno prenosivih bolesti i nosi rizik od neredovnih menstrualnih krvarenja. Pušenje tokom korišćenja ovog kontraceptivnog sredstva nije preporučljivo. Proizvod može da bude manje efektivan kod žena sa prekomernom težinom. Implanon će biti dostupan širom Sjedinjenih Država sledeće godine, nakon što lekari budu obučeni kako da postave i uklone aparat.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG