Linkovi

Komitet za trgovinu odbacio predlog o “neutralnosti mreže”


Nedavno je Komitet za trgovinu američkog Senata odbacio predlog o takozvanoj “neutralnosti mreže”, koji je predviđao zabranu uvođenja specijalnih brzih Internet veza, kakve planiraju vlasnici i operateri prenosnih puteva, a sve kako bi uz više cene mogli da ponude takozvane posebne usluge. Istovremeno, analitičari veruju da bi ovo pitanje moglo da ima posledice na korisnike Interneta širom sveta.

U vašingtonskom kafeu gosti uživaju u besplatnom pristupu Internetu, dok samo malo dalje, na Kapitol hilu, zakonodavci raspravljaju pitanje “neutralnosti Interneta”, što je deo novog zakona o telekomunikacijama, na osnovu koga vlasnici prenosnih puteva nemaju pravo da daju prioritet različitim vrstama saobraćaja koji se kreće preko njihove mreže. Ben Skot je jedan od direktora potrošačke organizacije “Free Press” koja zagovara “mrežnu neutralnost.”

“Neutralnost mreže je jednostavan koncept, koji postavlja temelje komunikacionih pravila na Internetu. Jednostavno rečeno – nema diskriminacije. To znači da ako ste vi vlasnik žice, odnosno prenosnog puta, ne možete da vršite diskriminaciju u vezi sa sadržajem ili uslugama koje putuju kroz vaš deo mreže.”

Međutim vlasnici prenosnih puteva, kompanije Verajzon, Komkast i AT&T to tako ne tumače. Prema pravilima neutralnosti oni bi i dalje trebali da korisnicima nude korišćenje svojih mreža po istim cenama. One tvrde da bi tržište trebalo da određuje cene i žele da im bude omogućeno da različite cene naplaćuju različitim vrstama korisnika. Vlasnici prenosnih puteva smatraju da neutralnost mreže samo pomaže gigantima poput Majkrosofta, Gugla i I-beja. Skot Lilend predstavlja organizaciju “NetCompetition.Org” koja zastupa vlasnike prenosnih puteva.

“Oni žele da samo jedan broj firmi bude ovim obuhvaćen. Mi smatramo da to nije baš pametno, niti da je to način da se upravlja Internetom. Najbolji način da se zaštiti besplatan i otvoren Internet je slobodno tržište, a ne zakonska regulativa.”

Međutim, javnost ne podržava takvo gledište. Sva najveća američka udruženja potrošača su prihvatila concept neutralnosti mreže. Oni smatraju da stavovi vlasnika prenosnih puteva nemaju veze sa slobodnim tržištem. Kako objašnjava Ben Skot te korporacije samo žele da budu u mogućnosti da same određuju cene.

“Mogli bi da zaradite gomile para, samo kada bi mogli da naterate korisnike da plaćaju dva puta. Jednom da bi pristupili Internetu, a drugi put da bi vaš program do krajnjeg korisnika stigao na kvalitetan način.”

Potrošačka udruženja napominju da će se na kraju ipak sve prelomiti na krajnjem korisniku, odnosno vama I meni, koji ćemo morati da plaćamo više ako mrežna neutralnost ne bude prihvaćena.


Povezani članci

XS
SM
MD
LG