Linkovi

Međunarodni monetarni fond primio zahtev Crne Gore


Međunarodni monetarni fond primio je zahtjev Crne Gore za prijem u članstvo te međunarodne institucije i razmotriće ga u određenom vremenskom periodu, saznaje se od izvora u crnogorskoj Vladi .

Iz MMF-a su saopštili da su zahtjev za učlanjenje Crne Gore dobili i prvo će ga razmatrati Bord direktora. To tijelo će, zatim, Bordu guvernera dostaviti izvještaj sa preporukama u obliku Rezolucije o članstvu.

»Preporuke će obuhvatiti i iznos kvote i drugeuslove članstva. Nakon što Bord guvernera usvoji Rezoluciju, zemlja koja je poslala zahtjev za učlanjenje može postati članica čim preduzme zakonom predviđene korake koji će joj omogućiti da potpiše sporazum sa MMF-om i ispuni uslove članstva«, objašnjeno je iz te institucije u kojoj su trenutno učlanjene 184 zemlje.

Iz MMF-a je potvrđeno da Srbija nastavlja članstvo bivše Državne zajednice u toj međunarodnoj finansijskoj instituciji i zadržava postojeću kvotu, odnosno članski ulog, kao i sve dugove i potraživanja.

A crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je da je interes Crne Gore i Srbije da brzo uspostave dobre odnose i da međunarodnoj javnosti, do koje im je stalo, demonstriraju demokratski kapacitet da se sporazumijevaju, a ne stvaraju konflikte. On je kazao da je Crna Gora imala demokratskog kapaciteta da razumije da je u njenom najboljem interesu da i nakon nezavisnosti, sa Srbijom njeguje dobre i bliske odnose.

XS
SM
MD
LG