Linkovi

Predsednik Džordž Buš krivi Hezbolah za nasilje na Bliskom istoku


Predsednik Buš i državni sekretar Kondoliza Rajs u nedelju se sastaju sa visokim saudijskim diplomatama, kako bi razmotrili nasilje koje i dalje besni izmedju Izraela i ekstremista Hezbolaha duž izrealsko-libanske granice. Kondoliza Rajs će zatim otputovati u bliskoistočni region, na razgovore sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palesinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Predsednik Buš kaže da je odlučio da pošalje Kondolizu Rajs na Bliski istok kako bi sa regionalnim liderima razgovarala o najboljim načinima za rešenje konflikta.

«Sekretar Rajs će jasno staviti na znanje da rešenje krize iziskuje suočavanje sa terorističkom grupom koja je započela napade, i zemljama koje je podržavaju».

Te zemlje su Sirija i Iran, koje su, prema predsednikovim rečima pomogle u naoružavanju Hezbolaha.

«Njihove akcije ugrožavaju ceo Bliski istok i stoje na putu razrešenju trenutne krize i uspostavljanju trajnog mira u ovom nestabilnom regionu».

Predsednik Buš i dalje se protivi prekidu vatre prema kojem bi Hezbolah ostao u južnom Libanu, odakle bi mogao da izvrši dalje napade na Izrael. Izraelska ofanziva započela je kada je Hezbolah oteo dvojicu a ubio osam vojnika u upadu na izraelsku teritoriju 12. jula. Buš kaže da bi tako krhko primirje na kraju rezultiralo novim nasiljem.

«Dugoročno gledano, mir će doći samo ako se porazi teroristička ideologija mržnje i straha. Najbolja nada sveta za trajnu bezbednost i stabilnost na Bliskom istoku je uspostavljanje slobodnih i pravednih društava. Amerika i naši saveznici će odlučno postupati jer znamo da se u ovoj borbi radi i o našoj bezbednosti, i zato što znamo da će cilj slobode odneti pobedu».

Od početka borbi, predsednik Buš izražava zabrinutost oko mogućih posledica koje će konflikt ostaviti na demokratski izabranu vladu Libana. U radijskom obraćanju Amerikancima, on je rekao da su ovo teška vremena i iskušenja za libanski narod.

«Praksa Hezbolaha da skriva rakete u civilnim četvrtima, i napori da potkopa demokratski izabranu vladu, pokazali su da ta grupa nije prijatelj Libana. Svojim akcijama, Hezbolah je ugrozio ogroman napredak Libana i izdao libanski narod».

U toku putovanja na Bliski istok, američki državni sekretar Kondoliza Rajs takodje će se zaustaviti u Rimu, gde će razgovarati sa zvaničnicima grupe formirane da pruži podršku libanskoj vladi. Ta grupa uključuje SAD, Francusku, Britaniju, Liban, EU, Rusiju, Egipat, Saudijsku Arabiju, Italiju, Ujedinjene nacije i Svetsku banku. Pre polaska, Rajsova će se u Beloj kući u nedelju pridružiti predsedniku Bušu na razgovorim sa saudsijkim šefom diplomatije, princem Saudom al-Faisalom, i šefom Saveta za nacionalnu bezbednost Saudijske Arabije, princem Bandarom bin Sultanom.

XS
SM
MD
LG