Linkovi

Velika koalicija: Demokratska partija socijalista i Socijalistička narodna partija?


Velika koalicija, koju bi nakon izbora eventualno formirale programski suprotstavljene Demokratska partija socijalista i Socijalistička narodna partija, mogla bi pomoći političkom pomirenju u Crnoj Gori ocjenjuje u najnovijem Izvještaju pariskog Instituta za bezbjednosne studije Evropske unije

Takva koalicija bi, međutim, bila na štetu dalje demokratizacije i reformi, osim ako Evropska unija ne upotrijebi svoj uticaj i ne iskoristi moć nad crnogorskom Vladom u procesu stabilizacije i pridruživanja, kao sposobnost da pomogne razvoj crnogorskog društva, ocjenjuje u najnovijem Izvještaju pariskog Instituta.

U Izvještaju, čiji je autor stručnjak za Balkan Džudi Bat, sublimirane su najznačajnije ocjene sa debate o Crnoj Gori nakon referenduma, nedavno održane u sjedištu Instituta u Parizu.

U debati su, osim eksperata Instututa, koji je jedan od savjetodavnih tijela EU, učestvovali predstavnici ministarstava spoljnih poslova članica EU, najbliži saradnici visokog predstavnka EU za spoljnu politiku i bezbjednost, nezavisni analitičari.

Učesnici su naglasili da, iako DPS i SNP mogu imati zajednički pro-evropski program, ima razloga za sumnju u ozbiljnost istinske predanosti reformama takve koalicije i njene sposobnosti da popravi kvalitet demokratije u Crnoj Gori.

Demokratska partija socijalista poručila je danas da u ovom trenutku ne postoji mogućnost eventualne koalicije sa Socijalističkom narodnom partijom, ocjenjujući da ta stranka nije demokratska i da se samo retorički zalaže za Evropu.

S druge strane, iz Socijalističke narodne partije poručuju da suštinskih reformi, sveukupnih promjena i izgradnje demokratskih institucija u Crnoj Gori ne može biti ako u vlasti i dalje bude Demokratska partija socijalista. Analitičari, ipak, smatraju da je koalicija dvije najjače partije vlasti i opozicije moguća, iako na prvi pogled ne izgleda tako.

XS
SM
MD
LG