Linkovi

Nacionalna organizacija žena proslavlja svoj 40. rodjendan


Ove nedelje Nacionalna organizacija žena - poznata pod skraćenicom NOW – proslavlja svoj 40. rodjendan na godišnjoj konvenciji koja se održava u Olbaniju u državi Njujork.

Spisateljica Beti Fridan, feministkinja, u junu 1966. prisustvovala je nacionalnoj konferenciji o statusu žena. Bila je nezadovoljna što su, uprkos Zakonu o gradjanskim pravima usvojenom dve godine ranije – kojim je zabranjena diskriminacija na osnovu pola, rase, religije li nacionalne pripadnosti – žene i dalje bile suočene sa ozbiljnim nejednakostima u svakom aspektu svog života.

Fridan je napisala osnivački manifest Nacionalne organizacije žena. U njemu je navela da je «cilj organizacije NOW da preduzme korake i žene u potpunosti uključi u glavne tokove američkog društva u istinski ravnopravnom parnerstvu sa muškarcima».

Kler Mouzes je profesor ženskih studija na Merilendskom univerzitetu. Ona kaže da je NOW definisala novu svest američkih žena.

«Bila je to svest da se američki pojam pravednosti zapravo nije odnosio na nas. NOW je zaista promenila izgled ove zemlje kada je reč o ženama»

Predsednica NOW, Kim Gendi, učlanila se u organizaciju kada je imala 19 godina, a više od tri decenije radila je kao aktivistkinja na lokalnom, državnom i nacionalnom nivou.

«Jedna od prvih stvari koje smo uradili bilo je da izdejstvujemo predsednički ukaz da se federalno angažovanje profesionalaca otvori za žene – čime su svorene hiljade, možda i milioni poslova za žene što ranije nikome nije palo na pamet. Ubrzo posle toga, otvorili smo prve centre za žrtve silovanja, pa zatim, širom zemlje, prve centre za žrtve nasilja u porodici. Mi smo seksualnom zlostavljanju dale ime, i onda se izborile za zakone protiv njega.» priča Kim Gendi.

Nacionalna organizacija žena ima 500.000 članica i 550 podružnica u svakoj američkoj državi i na većini koledža. Godinama, organizacija NOW se bori za mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja žena. Takodje se sa uspehom bori za jednaka prava pred sudom, na radnom mestu i u sportskim arenama.

Medjutim, kritičari kažu da današnje pozicije ženske organizacije nisu uskladjene sa dominantnim američkim vrednostima. Organizacija je izgubila podršku mnogih politiočkih konzervativaca ranih 1980-ih kada je snažno podržao ustavni amandman za jednaka prava.

«Naša organizacija je počela da biva alternativni glas Nacionalnoj organizaciji žena a danas imamo znatno veće članstvo nego NOW».

Na današnjoj političkoj sceni besni debata oko abortusa. Rajt kaže da je zalaganje NOW za reproduktivna prava zapravo šifra za «abortus po želji» kome se njena organizacija protivi.

«NOW se bori protiv čak i najrazumnijih propisa o abortusu kao što je obavzeno obaveštavanje roditelja maloletnica koje žele abortus. Taj ekstremni pogled na abortus po želji naneo je štetu ženama.

Medjutim, predsednica NOW Kim Gendi strahuje da bi napadi na žensko legalno pravo na abortus mogli da dovedu do obaranja presude Vrhovnog suda u slučaju Ro protiv Vejda kojom su garantovana reproduktivna prava žena.

«Ne samo što smo u opasnosti da izgubimo pravo na abortus već se vrši i veliki napad na žensko pravo na upotrebu kontracepcije, pravo čak i na kontraceptivne pilule, ili upotrebu kontracepcije u hitnim situacijama, a to je pravo koje ne smemo da izgubimo»

Dok NOW obeležava 40. godišnjicu postojanja, Amerikanke su zauzele čelne pozicije u mnogim sferama od biznisa i industrije do obrazovanja i vlade. Najočigledniji primer je državni sekretar Kondoliza Rajs, dok je senatorka Hilari Klinton mogući kandidat za sledećeg predsednika.

Dok mnoge žene podržavaju misiju NOW, neke feministkinje kažu da bi organizacija trebalo da ode i korak dalje, i podrži borbu za ženska prava na globalnom nivou, posebno u zemljama u razvoju.


XS
SM
MD
LG