Linkovi

Sukob izraelske vojske i Hezbolaha u Libanu ne pokazuje znake smirivanja


Najmanje 19 ljudi je ranjeno, od kojih jedna osobe teže, u eksploziji pet raketa tipa kaćuša koje su posle 24 sata zatišja pale na Haifu. Rakete su pogodile još jedan izraelski grad na severu, Roš Pinu i otvoreno poručje kraj Safeda i Kirjat Šmone. Libanski predsednik Emil Lahud upozorio je u medjuvremenu da će se Liban braniti od svake izraelske invazije. Liban je najavio da će armija te zemlje ući u sukob ako Izrael započne punu kopnenu invaziju.

Izraelski ratni avioni bombardovali su jutros ciljeve širom Libana, u trenutku kada je Izrael nagovestio mnogo veću ofanzivu na teritoriju svog severnog suseda. Avioni su bacali letke u kojima se stanovnici libanskog juga upozoravaju da odmah napuste to područje. Libanski premijer Fuad Siniora je, medjutim, upozorio da izraelske akcije vraćaju njegovu zemlju više od dve decenije unazad.

”Izraelci su u poslednjih devet dana isekli zemlju na delove. Oni su zapravo uništili više od 55 mostova, nisu poštedeli ni jedan deo zemlje, niti civilne institucije i zgrade i natavljaju agresiju, bez razlike da li se radi o civilima ili necivilima. To više nije napad protiv Hezbolaha, to je napad protiv Libanaca i Libana”.

Izraelske vazduhoplovne snage bombardovale su rano jutros više od 40 ciljeva Hezbolaha u Libanu. Hezbolah je prethodno u četvrtak ispalio 32 rakete na severni Izrael. Oko ponoći sudarila su se dva izraelska helikoptera tipa apači i jedan vojnik je poginuo, a trojica ranjeni.

Izraelski ministar Jicak Hercog je naglasio da je Izrael deo koalicije zemalja koja će se suprotstaviti ekstremnoj koaliciji koja se prostire od Teherana preko Damaska do Hezbolaha, naglasivši da je izraelski cilj da unisti tu organizaciju. Izrael već tvrdi da je prepolovio vojnu moć Hezbolaha ali lider te organizacije Hasan Nasralah je sinoć to porekao.

XS
SM
MD
LG