Linkovi

Rajs putuje na Bliski istok u nastojanju da se razreši kriza izmedju Izraela i Hezbolaha


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs sprema se da u nedelju krene u dimplomatsku misiju na Bliski istok u okviru nastojanja Vašingtona da se zaustave sukobi izmedju Izraela i paravojnih snaga Hezbohala u Libanu.

Državni sekretar Rajs je izjavila da Bušova adminsitracija shvata hitnost potrebe da se zaustavi nasilje ali da istovermeno veruje da neodložni prekid vatre, bez ikakvih političkih uslova, ne bi bio mudra odluka.

“Želimo da se zaustavi nasilje i to hitno. Štaviše, želimo da se uklone ključni uzroci tog nasilja kako bi se ostvario istinski, trajni mir. Prekid vatre bi bio samo prazno obećanje ukoliko se sve vrati na status kvo i teroristima dozvoli da vrše napade kad god i na koga god požele, i da ugrožavaju nedužne ljude -- Arape i Izraelce -- širom regiona.”

Takav prekid vatre bi, rekla je Kondoliza Rajs, samo garantovao buduće nasilje. Američki državni sekretar je rekla da je njen cilj stoga mnogo ambiciozniji jer želi da se stvore uslovi za stabilnost i trajni mir. Na tim ciljevima će raditi tokom predstojećeg putovanja i sastanaka sa izrealskim premijerom, Ehudom Olmertom, i palestinskim predsednikom, Mahmudom Abasom. Američki državni sekretar putuje zatim u Rim na sastanak sa zvaničnicima gupe zemalja i organizacija koja je formirana u cilju pružanja podrške demokratski izabranoj vladi Libana. Grupu čine SAD, Francuska, Britanija, Liban, Evropska unija, Rusija, Egipat, Saudijska Arabija, Italija, UN i Svetska banka. Kondilaza Rajs će se u nedelju, pre odlaska na Bliski istok, pridružiti predsedniku Bušu na sastanku u Beloj kući sa saudijskim ministrom inostranih poslova, princom Saudom al-Faisalom, i šefom Saveta za nacionalnu bezbednost Saudijske Arabije, princom Bandarom bin Sultanom. Portparol Bele kuće, Dejna Perino, rekla je da u okviru širih diplomatskih nastojanja predsednika Buša taj sastanak pruža priliku za razmenu mišljenja sa zvaničnicima zemlje koja je ključni saveznik Amerike. Džordž Buš i dalje odbacuje pozive da se uspostavi prekid vatre ukoliko bi to značilo da paravojska Hezbolaha ostaje u južnom Libanu odakle može da nastavi sa napadima na Izrael. Američki predsednik takodje zahteva da Sirija i Iran obustave podršku Hezbolahu. Državni sekretar Rajs je izjavila da su susedi Sirije jasno stavili do znanja da sirijska vlada deluje van okvira arapskog javnog mnjenja o ekstremizmu.

“Sirijci moraju da se odluče: da li žele da budu asocirani sa pružanjem pomoći ekstremizmu i njegovom širenju u regionu, ili će prihvatiti jedinstven stav vodećih arapskih zemalja da je ekstremizam jedan od problema regiona.”

Državni seketar Rajs je ukazala da se polako pojavljuje politički obris rešenja koje bi moglo da stvori uslove za prekid vatre, dodajući medjutim da krize nemože da se razreši brzo i lako. Prema rečima Kondolize Rajs, njoj predstoji teška diplomatska misija.

XS
SM
MD
LG