Linkovi

Poseta porušenom predgradju južnog Bejruta u pratnji predstavnika Hezbolaha


Novinarka Glasa Amerike, Čalis MekDonou, pridružila se grupi od 40-tak novinara, koje je u obilazak jednog porušenog bejrutskog predgrađa, poveo portparol ekstremističke grupe Hezbolah.

Izraelska avijacija nastavlja da žestoko bombarduje jug Libana i južni deo Bejruta u kojem uglavnom žive šiiti. U četvrtak popodne, novinarka Glasa Amerike, Čalis MekDonou, pridružila se grupi od 40-tak novinara, koje je u obilazak jednog porušenog bejrutskog predgrađa, poveo portparol ekstremističke grupe Hezbolah:

”Poslušajte me. Sada krećemo u obilazak. Situacija je, srećom mirna, ali moramo vrlo brzo obići ovo predgradje i morate slušati moja naredjenja. Ako vam kažem da se evakuišete, to znači - smesta. Obezbeđenje je tu, ja ću se obraćati vama, a vi me morate pratiti“, objasnio je Husein Nablosi, predstavnik grupe Hezbolah.

Ne počinje mnogo gradskih obilazaka upozorenjima poput ovih. Medjutim, Nablosi nije običan vodič. Poveo je 40-tak novinara u obilazak porušenog kvarta, Haret Hrieka, na jugu libanske prestonice.

Išli smo gotovo neprohodnim ulicama – zatrpanim ruševinama... Šut, komadi savijenog metala i ostaci uništenih života. Dečji medvedić zgužvan leži na zemlji. Foto albumi prekriveni prašinom, puni fotografija sa venčanja, rodjendana i poseta rodjacima.

Tu, svuda oko nas, nekada su bile zgrade. Sada su porušene i neprepoznatljive. Crni dim se širio unaokolo, a u vazduhu osećao neprijatan miris eksploziva. Nekakav alarm slabašno se oglasio iz ruševina... tu je nekad bila stambena zgrada.

Ovo je kvart gde je bilo sedište Hezbolaha i njihove TV i radio stanice. Tu je živeo i lider Hezbolaha, Hasan Nasrala. Nijedna od tih zgrada više ne postoji. Izraelske bombe su sravnile sa zemljom najveći deo kvarta.

Reporteri su uporno zapitkivali predstavnika Hezbolaha. Između ostalog, i o tome da li su akcije te grupe dovele do ovakve sudbine kvarta i čitave zemlje. Husein Nablosi je, vidno uznemiren, glasno odgovarao ukazujući na destrukciju svuda oko sebe. Jedan reporter mu je rekao:

”Vi, dakle, kažete da izraelska optužba da organizacija Hezbolah koristi civile kao štit kako bi sprovodila svoje aktivnosti, nije na mestu.“

Nablosi mu je odgovorio da Izraelci uvek pronadju izgovor za svoje akcije.

Na pitanje - da li je u ovom kvartu bilo vojnih ciljeva, Nablosi je odgovorio:

”Da li vi živite na Mesecu? Mi živimo u Libanu. Ovo je Liban. Ovo je naša zemlje. Tu živimo.“

Poseta porušenom kvartu iz minuta u minut postajala je sve nadrealnija, a predstavnik Hezbolaha nije skretao sa osnovne poruke:

”Sve naše akcije su reakcija na izraelske napade. Nikada nismo inicirali nikakve napade na Izrael. To je reakcija, mi se branimo. Ovo je rat.“

Medjutim, pripadnici Hezbolaha su prešli na teritoriju jevrejske države pre više od nedelju dana i tamo zarobili dvojicu izraelskih vojnika. Hezbolah je nastavio da raketira severni Izrael, gde je poginulo bar 29 ljudi.

Više od 300 Libanaca je poginulo u izraelskim napadima. Nekoliko minuta pošto je demantovao da je njegova grupa inicirala napade, Nablosi je demantovao i izraelske tvrdnje da je u vazdušnim napadima uništeno više od polovine Hezbolahovog arsenala. Nablosi kaže i da će Hezbolah nastaviti napade.

”Sada ćemo opet napasti, nove rakete pogodiće vojne ciljeve unutar Izraela. To znači da je naša vojna sposobnost sve veća i veća. Šta god učinili, neće nam blokirati put. Ako misle da ćemo mi ostati bez raketa ljuto se varaju. Nastavićemo bitku. Nastavićemo da branimo našu zemlju do poslednjeg daha“ , rekao je Nablosi.

To je uobičajena poruka Hezbolaha - oni brane Liban. Medjutim, dok obilazimo porušene ulice Haret Hrieka, Liban ne izgleda odbranjeno. Ovo više nije kvart. Neke zgrade još nisu potpuno srušene, ali ništa nije poštedjeno.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan je osudio zarobljavanje dvojice izraelskih vojnika i nastavak raketnih napada na izraelske civile. Medjutim, on je takodje istakao da je izraelski odgovor bio neproporcionalan nazvavši ga ”preteranom upotrebom sile.“

Hezbolah sprečava stanovnike da se vrate u južna predgradja Bejruta, a ovaj organizovani obilazak novinara bio je moguć samo zbog toga što je intenzitet vazdušnih napada na južni Bejrutu bio slabiji.

Uveče kad putnički brodovi evakuišu strance, eksplozije ponovo odjekuju. Za razliku od prvih nekoliko dana vazdušnih napada, proteklih dana bilo je manje žrtava u južnom Bejrutu. Razlog je to što su južna predgradja napuštena.

Stanovnici su pobegli u planine ili su spavali u školama u drugim delovima grada. Na obodu ovog kvarta čovek i žena parkirali su automobil ispred zgrade i utrčali unutra - verovatno da pokupe neke svoje stvari, pre no što se vrate na neko bezbednije mesto.

XS
SM
MD
LG