Linkovi

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs putuje na Bliski istok


Državni sekretar Kondoliza Rajs putuje možda već početkom sledeće nedelje na Bliski istok, poprište borbi izmedju Izreala i pripadnika esktremističke organizacije Hezbolah.

Predstavnik Stejt Departmenta Šon MekKormak je rekao novinarima da Vašington nije promenio svoj stav da Izrael ima pravo da se brani. On je naglasio da je to razlog što američka vlada ne insistira na neodložnom prekidu vatre u konfliktu izmedju Izraela i militantne grupe Hezbolah u Libanu koja je otela dvojicu izraelskih vojnika u graničnom napadu, što je izazvalo vojni odgovor Izreala:

Mi ne postavljamo rokove suverenim državama koje se brane. Svakako bismo želeli da se sukob okonča, ali prvi korak za okončanje nasilja treba da preduzmu oni koji su isprovocirali nasilje, odnosno Hezbolah. Oni treba da obustave raketne napade i vrate zatočenike.“

MekKormak je rekao da su u toku intenzivna medjunarodna nastojanja na postizanju političkog rešenja krize, ali je istakao da Vašington želi da ti rezultati budu -- kako je rekao -- ”dugoročni“ i ”trajni“.
Isti predstavnik je dodao da se takodje vode diskusije o upućivanju medjunarodnih mirovnih snaga u Liban.

”Čuje se puno ideja. Znam da je generalni sekretar UN-a Kofi Anan govorio o tome. Znam da je to pominjao i britanski premijer Toni Bler. Svakako mi ćemo izneti neke svoje ideje o tome kako da se reši ova situacija.“

Portparol Stejt departmenta je dodao da su Sjedinjene Države takodje razmatraju načine dostave humanitarne pomoći libanskom narodu, koji je opisao kao taoce Hezbolaha.

“U bliskom smo kontaktu sa izraelskom, libanskom i drugim vladama u tom regionu u vezi sa upostavljanjem humanitarnih koridora kojima bi pomoć mogla da stiže u Liban.“
MekKormak je istakao da će saradnja izraelske vlade u realizaciji svakog eventualnog humanitarnog plana biti od ključne važnosti pošto su izraelske pomorske snage blokirale libansku obalu.

XS
SM
MD
LG