Linkovi

Amnesti kritikuje Google, Yahoo i Microsoft


Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pokrenula je globalnu kampanju sa ciljem da utiče na vodeće svjetske tehnološke kompanije da ne sarađuju sa vladama koje represijom pokušavaju da kontrolišu tok informacija.

U saopštenju, organizacija sa sjedištem u Londonu optužuje tehnološke gigante – Microsoft, Goggle i Yahoo da nedemokratskim vlastima, posebno u Kini, pomažu u identifikaciji Internet korisnika koji putem globalne mreže proslijeđuju informacije koje kritikuju represivne režime.

«Vlade od Irana do Maldiva i od Kube do Vijetnama hapse internet korisnike, gase Internet kafee, blokiraju pristup inostranim vijestima i cenzurišu rad internet-pretraživača, tvrdi Amnesty.

Yahoo tvrdi da je osudio svako kažnjavanje osoba koje su na internetu izrazile slobodu mišljenja, Google navodi da će njegovo prisustvo u autoritarnim državama, u konačnom relaksirati kontrolu Interneta u tim zemljama, dok Majkrosoft koga Amnesty optužuje da je pomogao optužbu protiv osobe koja je u javnost pustila informacije o izraelskom nukleranom programu, nije komentarisao kritike.

XS
SM
MD
LG