Linkovi

Naučnici prate stvaranje novog mora u Africi


Naučnici prate stvaranje jednog novog mora u Africi. Satelitski snimci pokazuju da se u severoistočnom delu Etiopije širi pukotina u zemljinoj kori, koja će postati more.

Zemljina kora je kao slagalica, sastavljena od kamenih ploča, koje plutaju po rastopljenom kamenu ispod njih, i stalno se pomeraju. Dve velike tektonske ploče čine Afriku i Arabijsko poluostrvo, a najnoviji podaci otkrivaju da se njih dve polako medjusobno udaljuju na severu Etiopije, malo južnije od granice sa Eritrejom. Naučnici tvrde da se ispod jaza između ploča nalazi procep star 35 miliona godina, koji odvaja severoistočnu Etiopiju i Eritreju od ostatka Afrike i da će na kraju dovesti do stvaranja velikog novog mora.

«Prvi put koristimo modernu tehnologiju za posmatranje procesa razdvajanja kontinenata», kaže šef istraživačkog tima, Tim Rajt, sa Univerziteta Oksford u Engleskoj, u razgovoru za časopis «Priroda» (Nature) u kome je ovo otkriće i objavljeno. On ističe da se pukotina puni magmom koja se hladi i postaje sve čvršća - formirajući morsko dno.

Rajtov tim prikupio je informacije zahvaljujući satelitima Evropske svemirske agencije i Globalnog sistema za pozicioniranje (GPS), upotrebom seizmičkih instrumenata i merenjima na terenu. Ustaovljeno je da su jedan zemljotres i manja vulkanska erupciju prošlog septembra usrokovali procep dužine 60 kilometara koji se proširio za više od četiri metra tokom manje od mesec dana.

«Koristili smo tehniku koja se naziva radarska interferometrija, koja podrazumeva posmatranje dva različita radarska snimka u različito vreme i njihovo precizno upoređivanje», objašnjava Rajt.

U komentaru u časopisu «Priroda» koji ide uz ovu studiju, geolog sa Islandskog univerziteta, Frejstajn Sigmundson kaže da ova otkrića doprinose boljem razumevanju sličnih dešavanja na dnu okena, gde su ona mnogo češća, ali ih je i teže pratiti.

XS
SM
MD
LG