Linkovi

U Indoneziji prijavljena 42. ljudska žrtva


Zdravstveni zvaničnici u Indoneziji potvrdili su da je nedaleko od Džakarte, prošle sedmice od ptičijeg gripa preminuo jedan 44-godišnji muškarac. Time se sa 42 žrtve ptičijeg gripa, Indonezija izjednačila sa Vijetnamom, gdje je registrovano najviše žrtava na svetu

Indonezija pokušava da ograniči širenje virusa H5N1od kada se bolest prvi put prenela na ljude, u Južnom Sulavesiju pre više od godinu. Broj žrtva u Indoneziji izjednačio se sa Vijetnamom, gde ove godine nijedan čovek nije umro od ptičijeg gripa. Zdravstveni funkcioneri pripisuju taj uspeh opsežnoj kampanji vakcinacije živine i masovnog uništavanja zaraženih ptica.

Virus ptičijeg gripa u Indoneziji otkriven je kod živine u 27 od 33 pokrajine. Predstavnica Svetske zdravstvene organizacije Sari Setiogi kaže da su u toj zemlji, rano otkrivanje i kontrola bolesti veoma dobri, ali da je obrazovanje javnosti o toj opasnosti i dalje svojevrstan izazov. Ona podseća da se živina u Indoneziji uzgaja u dvorištima i da je u stalnom kontaktu sa ljudima.

“Ljudi dozvoljavaju, na primer, da živina noću udje u njihove domove, umesto u kokošinjac... To je za njih normalno. Stalno moramo da ih podsećamo da bi trebalo da izbegavaju kontakt sa zaraženom ili uginulom živinom.”

Kritičari kažu da Indonezija sporo primenjuje strateške programe ograničenja širenja zaraze među pticama i da lokalne vlasti nis spremne da uništavaju zaraženu živinu zbog visoke kompenzacione cene. Masovna likvidacija obolele živine je veoma nepopularna.

Džakarta je izdvojila tri miliona dolara za nadoknadu poljoprivrednicima, što predstavlja nešto više od jednog dolara po komadu - znatno manje od tržišne vrednosti.

Naučnici izražavaju bojazan da bi virus H5N1 mogao da mutira i da počne lako da se širi medju ljudima, što bi izazvalo pandemiju koja bi izložila opasnosti milione ljudi. Do sada su skoro sve ljudske žrtve zaražene virusom sa ptica. Zdravstveni zvaničnici su nedavno objavili da je virus H5N1 pokazao znake neznatne mutacije, u nekim slučajevima u Sumatri, u maju prošle godine, kada se virus prenosio medju ljudima. Ipak, stručnjaci kažu da se mutacija ugasila sa poslednjom žrtvom. Predstavnica Svetske zdravstvene organizacije Sari Setiogi kaže da sprečavanje pandemije zahteva globalni napor.

”Pandemični virus bi mogao da se pojavi bilo gde, ne samo u Indoneziji”, kaže Setiogi.

Indonezija je zatražila 9 miliona dolara od medjunarodnih donatora kako bi se u naredne tri godine uspešno borila protiv ptičijeg gripa. Više od 130 osoba širom sveta umrlo je od posledica te bolesti, od kako se 2003. godine virus pojavio u Evropi, Africi i Aziji.

XS
SM
MD
LG