Linkovi

Vlada Srbije usvojila Akcioni plan za završetak saradnje sa Haškim tribunalom


Vlada Srbije jednoglasno je usvojila Akcioni plan za završetak saradnje sa Haškim tribunalom, što je preduslov nastavka pregovora o pridruživanju sa Evopskom unijom.

Ministar za državnu upravu Zoran Lončar posle sednice Vlade nije želeo da iznosi detalje akcionog plana, ali je rekao da je sada nastupila faza njegovog sprovođenja i da se plan već sprovodi a da je krajnji cilj potpuno okončanje saradnje sa Haškim sudom. Vlada je za koordinatore sprovođenja plana postavila šefa Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasima Ljajića i specijalnog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića.

Ljajić je pre sednice Vlade izjavio da se u akcionom planu nigde ne pominje učešće stranih službi i agenata u hapšenju odbeglog haškog optuženika Ratka Mladića i dodao da je isključiva odgovornost i sav teret na domaćim službama bezbednosti i da je to bila sugestija Haškog tribunala u koncipiranju akcionog plana.

Vlada Srbije razmatrala je i situaciju oko Kosova i podržala najavljene direktne pregovore najviših zvaničnika Beograda i Prištine koje je specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari zakazao za 24. juli u Beču.

Ministar za državnu upravu Zoran Lončar nije mogao da potvrdi novinarima da li će na pregovorima u Beč učestvovati i premijer Vojislav Koštunica, ali je nešto ranije šef diplomatije Vuk Drašković izjavio da se pregovori moraju voditi i ukoliko bi ih Beograd bojkotovao, od toga bi samo Srbija imala štete.

XS
SM
MD
LG