Linkovi

Formiraju se koalicije uoči prvih parlamentarnih izbora u nezavisnoj Crnoj Gori


Uoči prvih parlamentarnih izbora u nezavisnoj Crnoj Gori, zakazanih za 10. septembar, aktuelno je pitanje koje će stranke iz dva suprotstavljena bloka ući u koaliciju. Za raziliku od vladajuće koalicije kod koje vjerovatno neće biti izmjena, prosrpske stranke opet su nesložne.

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista crnogorskog premijera Mila Đukanovića dalo je načelnu saglasnost za novi koalicioni sporazum sa Socijaldemokratskom partijom, po kojem će toj partiji biti ponuđeno 16 odsto u podjeli vlasti.

Prema trenutnom koalicionom dogovoru SDP-u u vlasti pripada 20 odsto, a konačnu odluku o budućim koalicijama donijeće Glavni odbor DPS-a na sjednici zakazanoj za petak.

Narodna socijalistička stranka bivšeg predsjednika Crne Gore i saveznog premijera Momira Bulatovića na parlamentarnim izborima pristupiće koalicionom savezu stranaka koje će sačinjavati Srpsku listu. Srpsku listu je, inače, inicirala Srpska narodna stranka, a dvije najjače opozcione stranke-SNP i Narodna stranka, nisu prihvatile tu ideju.

NSS je saopštila da će ‘’istrajavali na pozicijama istine, časti, patriotizma i ideje o zajedničkoj državi sa Srbijom". Srpskoj listi pristupila je i Srpska radikalna stranka.

Za sada je nepoznato da li će i sa kim u koaliciju ući novoformirani Pokret za promjene, dokorašnja nevladina organizacija Nebojše Medojevića. I dok Pokret nezvanično najavljuje samostalnan nastup, povodom glasina o paktiranju sa strankama prosrpske orijentacije, visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković rekao je da ne može da zamisli da Pokret za promjene uđe u savez sa strankama koje sanjaju ponovno udruživanje Srbije i Crne Gore.

Zanimljivo je da nijedna stranka ne najavljuje skori početak predizborne kampanje. Budući da je turistička i sezona godišnjih odmora u punom jeku, očekuje se da će snažnija izborna kampanja početi nakon predaje lista za odbornike i poslanike- poslije 15. avgusta.

XS
SM
MD
LG