Linkovi

Artemije: Više se tako tvrdo ne insistira na okončanju statusnih pregovora ove godine


U Vašingtonu boravi delegacija Srpskog nacionalnog veća na čelu sa episkopom raško-prizrenskim, Gospodinom Artemijem, koji u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem nije naveo s kim i na kom nivou je delegacija sa Kosova imala susrete u Vašingtonu. Upitan da li je zadovoljan posetom, koju je organizovao Američki savet za Kosovo -- lobistička organizacija čiji je cilj približavanje stava srpske stane na Kosovu vašingtonskim krugovima -- vladika Artemije je rekao:

"To se do sada pokazalo veoma plodotvornim i korisnim radom, jer negde od marta meseca od kada se angažovala ovde firma "Venable" i američki veb-sajt za Kosovo , upravo je to i doprinelo da se o Kosovu mnogo više razgovara i razmišlja u Vašingtonu, a i u mnogim drugim centrima moći u svetu, kao što su London, Brisel i Njujork. Mislim da se više ne insistira toliko na prvobitnoj postavci da se pregovori moraju završiti u toku ove godine i da status mora biti odredjen do kraja ove godine. Već se od toga principa odstupilo, više se na njemu ne inisistira tako definitivno, a tome je svakako doprineo rad Američkog saveta za Kosovo, kao i stav gospodina Putina, predsednika Rusije.

Glas Amerike: Kako vaši sagovornici u Vašingtonu gledaju na srpski stav o najvećem stepenu autonomije, ali ne i nezavisnosti Kosova?

GOSPODIN ARTEMIJE: Ono što se povremeno čuje sa raznih strana - da je budući status Kosova već negde odredjen i da će biti u vidu nezavisnosti Kosova, dobili smo uveravanja ovde u Vašingtonu da još ne postoji nikakvo rešenje po tom pitanju. Razume se da postoji tendencija da se problem rešava u tom smeru davanja neke vrste nezavisnosti, što smo mi odlučno odbili kao mogućnost, jer smo rekli da srpski narod neće prihvatiti nikakvo nametnuto rešenje, pogotovo ako to bude bilo koji vid nezavisnosti. Onda smo objasnili zbog čega: imajući iskustvo šta se desilo za sedam godina u prisustvu medjunarodne zajednice, u nezavisnom Kosovu Albnaci i albanski teroristi samo bi uspeli da dovrše svoj započeti posao etničkog čiščenja Srba sa Kosova i Metohije i uništavanja svih tragova postojanja srpskog naroda na tim prostorima. Stoga je neyavisnost Kosova za srpski narod i srpsku državu neprihvatljivo rešenje.

Glas Amerike: Na osnovu vaših razgovora u Vašingtonu, da li se situacija ovde menja u prilog ili protiv nezavisnosti?

GOSPODIN ARTEMIJE: U svakom slučaju, mislim da se sada ovde više razmišlja o Kosovu nego što je to ranije bilo, pre početka pregovora. Smatralo se, imam utisak, da će taj problem biti veoma lako i brzo rešen. Uvideli su, i na osnovu izjava našeg premijera Koštunice i uopšte Beograda, kao i stava Srpskog nacionalnog veća i Srpske pravoslavne crkve, da to pitanje neće biti baš tako lako i jednostavno rešiti. Nemoguće je rešiti i dati bilo kakav status Kosovu ako se ne ispuni rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, koja pre svega podrazumeva povratak svih prognanih lica iz svojih domova. Da bi se na Kosovu i Metohiji prevazišli neki problemi treba da su u toj pokrajini prisutni oni koji su tu živeli i oni koji će tu živeti.

XS
SM
MD
LG