Linkovi

Shefer: Ako preda Mladića, Srbija u Partnerstvu za mir već od novembra


Susret predsjednika Srbije, Borisa Tadića i generalnog sekretara NATO, Jap de Hoop Shefera bio je prlika da se gostu iz Beograda ponovi poruka generalnog sekretara i ambasadora Stalnog NATO savjeta - Srbija ima svoje mjesto u evro-atlantskim strukturama, kada ispuni tražene uslove, prije svih, preda haškom sudu Ratka Mladića.

Generalni sekretar NATO, Jap de Hoop Shefer, naglasio je visokom gostu da su aspiracije Srbije, kao i susjednje BiH "dokučive", možda čak na novembarskom samitu NATO u Rigi, tim prije što je srpska vlada Akcionim planom najavila ozbiljnu aktivnost na lociranju, hapšenju i transferu u Hag, Ratka Mladića:

"Znate da je to, naravno, ključna prepreka koju treba preći do Partnerstva za mir. Zato sam veoma zadovoljan Akcionim planom koji je korak u veoma dobrom smjeru i za koji se nadam da će se pretočiti u rezultate. Sa druge strane, današnji boravak predsjednika Tadića medju nama je dokaz da saveznici žele da pojačaju veze sa Srbijom. Medjutim, Srbi i srbija se moraju pobrinuti da se to i ostvari. Ne treba zaboraviti da NATO ima svoje interese u regionu prisustvom na Kosovu i drago mi je da sam danas čuo da će Srbi da kostruktivno saradjuju na svim važnim pregovorima vodjenim od strane specijalnog izaslanika UN-a, Ahtisarija. Kada pominjem regionalnu politiku, to je zato što je Srbija tu važna. Kada govorimo o regionu i jedinom receptu za trajnu bezbjednost i stabilnost, euro-atlantskim integracijama, ne mogu da zamislim regiju u toj inetgraciji bez Srbije. Medjutim, vi morate to da učinite dokučivim. Imate našu podršku, gdje god to možemo, kao što je to NATO na više načina potvrdio".

Predsjednik Srbije, Boris Tadić, rekao je da njegova zemlja snažno saradjuje sa Atlanskim vojnim savezom i da je ta saradnja, u nekim oblastima, intenzivnija nego što je imaju mnoge sadašnje članice Partnerstva za mir.

"Činjenica je da su Srbija, Crna Gora i BiH jedine države na sjevernoj polulopti planete zemlje koje su izvan evro-atlanskih struktura. To je neprihvatljivo i to je vrlo opasno", rekao je Tadić, naglašavajući da očekuje još bolju saradnju i razučltate kooperacije sa NATO.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je nakon razgovora sa Sheferom i da će učestvovati u pregovorima najviših predstavnika vlasti u Beogradu i Prištini o budućem statusu Kosova, koje je za 24. jul u Beču zakazao izasanik UN Marti Ahtisari. Tadić je rekao da su otklonjeni neki "manji tehnički problemi" zbog kojih je juče izjavio kako nije bio siguran da li će doći u Beč.

XS
SM
MD
LG