Linkovi

Izraelske kopnene trupe ušle u Liban, bombardovanje uporišta Hezbolaha se nastavlja


Libanski premijer Fuad Siniora objavio je da je u osmodnevnim izraelskim napadima na njegovu državu poginulo više od 300, a da je ranjeno još najmanje 1000. Siniora je u emotivnom obraćanju putem televizije apelovao na okončanje neprijateljstava i dostavu humanitarne pomoći u Libanu. Obećao je da će tražiti da Izrael kompenzuje štetu pričinjenu u bombardovanju.

U najnovijim napadima izraelske avijacije, čiji je cilj uništenje Hezbolahovih uporišta i neutralisanje raketnih arsenala te šiitske militantne grupe, poginulo je najmanje 55 osoba.

Izraelske kopnene trupe prešle su jutros u Liban i sukobile se sa pripadnicima Hezbolaha. U okršajima u pograničnom području poginula su dva pripadnika izraelskih kopnenih snaga. Mrtvih ima i među pripadnicima Hezbolaha, čiji su gerilci i danas raketirali izraelske gradove Nazaret Haifu. U napadu na Nazaret poginule su tri osobe.

Izraelska armija tvrdi da bi bombardovanje moglo da potraje i dvije sedmice da bi se ostvario cilj – uništenje raketnog arsenala kojim raspolažu ekstremisti. Čelnici Hezbolaha nedavno su objavili kako raspolažu sa oko 12,000 raketa dometa od 10 do 70 kilometara. Vjeruje se da je većina tih raketa iranske proizvodnje i da su dostavljene posredstvom Sirije.

Francuski predsjednik Žak Širak predložio je da se uspostavi “humanitarno primirje” kako bi se dozvolilo Libancima i strancima u toj zemlji da se evakuišu i spasu od izraelskog bombardovanja. Širak je predložio da se formiraju tzv. “humanitarni koridori” kojima će se kretati izbjeglice i biti dopremana humanitarna pomoć.

Međunarodni komitet Crvenog krsta objavio je, u Ženevi, da pojačava misiju u kriznom području. Šef Savjeta UN za ljudska prava, Luiz Arbur, ocijenila je da bi se napadi na civile u Libanu, Izraelu i palestinskim teritorijama, mogli označiti i kao ratni zločin.

U Jerusalimu, visoki predstavnik EU Havijer Solana pozvao je, tokom svoje druge posjete regionu u svega tri dana, na hitnu obustavu sukoba, a specijalni izaslanik U.N u Libanu, Terje Red-Larsen pozvao je međunarodnu zajednicu da brzo odluči o slanju stabilizacionih snaga u tu zemlju.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs rekla je da se primirje mora brzo uspostaviti, ali ne prije nego se ispune određeni uslovi. SAD smatraju da Hezbolah najprije mora osloboditi otete izraelske vojnike i prekinuti raketiranje izraelskih gradova. Portparol Bijele kuće Toni Snou rekao je danas da Vašington neće donositi odluke umjesto izraelske vojske.

Generalni sekretar UN Kofi Anan trebalo bi da sjutra iznese Savjetu bezbjednosti prijedlog za rješavanje krize na Bliskom istoku.

Nastavljaju se evakuacije

Hiljade ljudi već su evakuisane na Kipar. Turistički brod Kraljica Orienta isplovio je ka Kipru iz Bejrutske luke sa više od 1000 američkih državljana, a američki zvaničnici najavili su da će nekoliko hiljada Amerikanaca i u narednim danaim iz Libana prebaciti na Kipar. Predsjenik Buš obavijestio je Kongres da će jedan broj američkih vojnika poslati u Liban da pomognu evakuaciju.

Vlada u vašingtonu našla se na udaru kritike zbog spore evakuacije oko 25.000 američkih državljana koji su se u vrijeme početka sukoba nalazili u Libanu. Nekoliko evropskih brodova je na putu ka Libanu, gdje će pomoći evakuaciju, a iseljavanje iz Libana obavlja se i kopnenim putem, preko susjedne Sirije. I UN su najavile da će neesencijalno osoblje evakuisati iz Libana.

XS
SM
MD
LG