Linkovi

Vrućine u Sjedinjenim Državama


Juče su zabeležene opasno visoke temperature i visoka vlažnost u mnogim velikim gradovima u Americi. Čak i za sredinu jula to je bio neobično topao i vlažan dan.

U zgradama u Čikagu gradjani idu u takozvane Centre za rashladjivanje, mada u njihovim zgradama intenzivno rade i klima uredjaji. Grad pokušava da svom stanovništvu pruži prijatniji ambijent pošto je živa u termometrima proteklih dana prešla 38 podiok na celzijusovoj skali, uz neverovatnu vlažnost.

Ekip za vanredne sitaucije obilaze starije osobe i primaju hiljade telefonskih poziva. Toplotni talas je zahvatio zapad, jugozapad, srednji zapad i - od danas - istočnu obalu. Meteorolozi za to krive neobičnu struju koja sprečava da hladan vazduh iz Kanade dospe do Sjedinjenih Država:

”Impresivna stvar vezana za ovu vrućinu, je ne samo koliko će visoka temperatura biti, već i na koliko velikoj površini će biti zabeležena rekordna temperatura“, kažu meteorolozi.

Upozorenja na visoke temperature izdata se u i Severnoj i Južnoj Dakoti, gde su zabeležene temperature od preko 38 stepeni Celzijusa potukle rekord u poslednjih 66 godina... preko Las Vegasa, gde se ova porodica kuva u svom stanu, čekajući na nekoga da popravi njihov rashladni uredjaj...Do Ohaja gde je letnja nastava u školama otkazana zbog toga što je u učionici toplije nego napolju.

Ljudi pronalaze načine da se rashlade, ali što se tiče vatrogasaca, toplota otežava njihov posao. Već suvo šiblje i trava postaju podložni požarima i u Minesoti, Teksasu i Kaliforniji.

U Kaliforniji, funkcioneri traže od svih da štede energiju, jer će potražnja za strujom biti veća no ikada. Oni se nadaju da će izbeći restrikcije struje. U San Francisku putnici se voze besplatno u gradskom saobraćaju -na feribotima i u vozovima, jer prognoze o visokim temperaturama bez vetra, izazivaju dodatnu brigu za ozonski omotač. Lokalni zvaničnuici se nadaju da će gradjani zbog besplatnog gradskog prevoza odustati od vožnje sopstvenog automobila.

XS
SM
MD
LG